1. Een woord vooraf
Dit is de schoolgids van cbs De Vliet.
We werken er als school hard aan om goed basisonderwijs te verzorgen voor uw kinderen. En bij ‘goed onderwijs’ denken wij aan het leggen van een stevig fundament waarop de kinderen voort kunnen bouwen aan hun verdere ontwikkeling en groei naar volwassenheid.
Kinderen verdienen het beste onderwijs en daarom proberen we kritisch te kijken naar wat we doen.
In de schoolgids laten we u zien hoe het onderwijs binnen onze school er uitziet. Verder vermelden we ook waar we aan verbeteringen werken en wat we in de komende jaren gaan aanpakken.
Wij proberen u een eerlijke indruk te geven van onze school. We hopen dat die u bevalt. Beschouw de schoolgids daarom ook als een uitnodiging om eens te komen kijken.
U bent van harte welkom!
Met vriendelijke groet
het team van 'De Vliet',
augustus 2024

2. De school
2.1. Naam en adres van de school
Christelijke basisschool “De Vliet“
Berkenlaan 16
3286 XC Klaaswaal
Tel.: 0186 - 572 419
devliet@csgdewaard.nl
www.facebook.com/basisschool.devliet

2.2. De schoolgrootte
Onze school heeft ongeveer 70 - 90 leerlingen.
Het onderwijs hebben wij georganiseerd in vier combinatiegroepen:
- Groep 1&2
- Groep 3&4
- Groep 5&6
- Groep 7&8.
Het team bestaat uit leerkrachten, een directeur, een kwaliteitscoördinator, een leraarondersteuner en een conciërge.
2.3. Het gebouw
De school dankt zijn naam aan de Vliet die sinds mensenheugenis door Klaaswaal loopt. Het schoolgebouw is in gebruik genomen in 1973. In de zomer van 2019 heeft het schoolgebouw een facelift ondergaan. De totale uitstraling van de school is aangepakt. We zijn helemaal klaar voor de toekomst!
2.4. Medezeggenschapraad
De medezeggenschapsraad (MR) vormt een belangrijke schakel tussen ouders/verzorgers en school. De MR heeft naar de directeur een adviserende en controlerende taak.
De MR van onze school bestaat uit vier leden: twee leden gekozen uit en door de ouders en twee leden gekozen uit en door het team.
Iedere ouder/verzorger kan in principe lid worden van de MR. De medezeggenschapsraad oefent invloed uit op het schoolbeleid. Dit doet de medezeggenschapsraad in onderling overleg in de school met zoveel mogelijk betrokkenen. De algemene taakomschrijving van medezeggenschapsraden staat in de Wet Medezeggenschap Scholen (WMS).
De leden van de medezeggenschapsraad worden gekozen door alle ouders of personeel van de school. Leden van de medezeggenschapsraad
De vergaderingen van de MR zijn openbaar voor alle ouders/verzorgers en worden aangekondigd in de agenda op de website. Leden van de MR vertegenwoordigen alle ouders/verzorgers en daarom houden zij 2 tot 3 keer per jaar een koffiemoment, aansluitend aan het inloopkwartier om met ouders in gesprek te gaan.
2.5. GMR
Beleidsvoornemens van het College van Bestuur worden op basis van het reglement ter advisering of ter instemming voorgelegd aan de GMR. Alle bovenschoolse zaken worden besproken in de GMR, terwijl schoolzaken op het niveau van de MR worden behandeld. De GMR bestaat uit acht personen, vier ouders en vier personeelsleden.
2.6. De ouderraad
De ouderraad (OR) vervult, evenals de MR, een belangrijke rol in onze school. Zij neemt de directie en de leerkrachten veel werk uit handen in het (mede-)organiseren van een groot aantal evenementen. Bij de vergaderingen van de OR is ook altijd een leerkracht aanwezig. Iedere ouder kan in principe lid worden van de OR.
De OR bestaat uit:
3. De richting van de school
In onze school is ieder kind van waarde. Het is onze missie om de kinderen te leren respect en zorg te hebben voor de leefwereld om zich heen.
Samen kunnen wij de school leefbaar houden in het besef dat de wereld ons 'in bruikleen' is gegeven.
Onze school is een christelijke school. De Bijbel is ons uitgangspunt bij het vormgeven van ons onderwijs en een groot aantal activiteiten. In de Bijbel vinden we verhalen over een toekomst, waarin wij tot ons recht mogen komen met de gaven die ons geschonken zijn.
3.1. De identiteit en kernwaarden van de school
De identiteit van de school wordt bepaald door onze levenbeschouwelijke identiteit, didactische identiteit en pedagogische identiteit.
Vanuit onze identiteit werken wij met de volgende kernwaarden:
- samen
- bewust
- ambitieus.
Waar wij elke dag aan willen werken is kernachtig samengevat in de volgende zin:
Samen doelbewust!
Deze missie en kernwaarden vormen de inhoud van ons dagelijks handelen.

3.1.1. Levensbeschouwelijke identiteit
Onze visie op identiteit:
In de dagelijkse praktijk van ons onderwijs komt de christelijke identiteit voelbaar en merkbaar naar voren. We dragen zorg voor een veilige omgeving, waarin we liefdevol omgaan met elkaar. Ons geloof roept ons op om met een open blik naar onze medemens te kijken. Wederzijds respect dient hierbij als belangrijke basis voor verdraagzaamheid.
Concreet betekent dit dat we op De Vliet:
- De dag beginnen door middel van een dagopening. Deze geven we vorm door verhalen, liedjes en gebed;
- Aandacht hebben voor elkaar. We leven met elkaar mee en hebben interesse in elkaar;
- Op een respectvolle en vriendelijke manier met elkaar omgaan;
- Samenwerking en samenspel stimuleren;
- Van en met elkaar leren door te kijken naar gewenst en ongewenst gedrag. We spreken elkaar hierop aan door middel van een compliment of een waarschuwing;
- Er alles aan doen om een rustige en veilige sfeer te creëren;
- Allemaal, elke dag, een nieuwe kans krijgen;
- Het gevoel hebben welkom te zijn. Met onze blijdschap en onze zorgen of verdriet;
- Elkaar in de basis vertrouwen schenken;
- Geduld hebben met elkaar;
- Behulpzaam zijn;
- Laten zien dat we zorgen voor de omgeving/de natuur. We kijken vol verwondering naar de seizoenen/natuur en houden onze omgeving schoon en opgeruimd;
- Praten op een rustige, vriendelijke en respectvolle toon;
- Samen de christelijke feesten zoals het kerstfeest en het paasfeest vieren;
- Regelmatig een maandviering hebben waarbij alle klassen samenkomen om te zingen en te luisteren naar verhalen uit de Bijbel.
3.1.2. Didactische identiteit
Om onze leerlingen voor te bereiden op het voortgezet onderwijs, vinden wij het belangrijk dat onze leerlingen leren medeverantwoordelijk te zijn voor hun eigen leerproces.
Ons didactisch handelen heeft als basis het expliciete directe instructie model. Dit is een vaste structuur van het ophalen van de voorkennis, het stellen van een of meer lesdoelen, de instructiefase en de verwerkings- en evaluatiefase. Tijdens de instructie en verwerking bieden wij waar mogelijk differentiatie aan in de leerstof.
Wij willen de kinderen prikkelen om de wereld om hen heen te verkennen, om zo te ontdekken waar hun talenten liggen. Actief leren en betrokkenheid zijn belangrijke kernwoorden. De kinderen worden op verschillende manieren actief betrokken bij de lessen. Dit bereiken wij door het gebruik van diverse werkvormen, waaronder coöperatieve werkvormen.
3.1.3. Pedagogische identiteit
Van onze leerkrachten vragen wij om elk kind de aandacht te geven dat het verdient als uniek schepsel. Wij willen kinderen vertrouwen en vrijheid (binnen kaders) geven. We willen hen positief tegemoet treden: ‘Je kan het!’ en 'Van fouten kun je leren!'.
Wij hechten aan de zelfstandigheid van kinderen. Elk kind leert meedenken over het eigen leerproces om zich daar medeverantwoordelijk voor te gaan voelen.
In onze visie op burgerschap, stellen wij tot doel dat de kinderen zich ontwikkelen op sociaal en emotioneel gebied tot kritische burgers. Daarbij willen wij ze voorbereiden op de steeds complexere maatschappij.
Elk kind is van waarde. Vanuit een sfeer van wederzijds respect werken we eraan dat de leerlingen leren naar elkaar te luisteren, met elkaar te overleggen, voor elkaar te zorgen en dat de leerlingen een brede kennis over en verantwoordelijkheidsbesef hebben voor de samenleving.
De Vliet als school als oefenplaats is een samenleving in een notendop. En wij, als team, zijn hierin het voorbeeld.
3.2. Visiedocument
Het bestuur heeft een Visiedocument opgesteld dat geldt voor de hele stichting. Het visiedocument is te vinden op de website van de stichting en te downloaden door op de link te klikken.
Van ouders wordt verwacht dat ze instemmen met dit document, dan wel het document respecteren. Dit houdt bijvoorbeeld in dat de leerlingen meedoen aan alle activiteiten die door de school worden georganiseerd, dus ook de vieringen.
3.3. Beleidsvoornemens
In het Schoolplan 2023-2027 zijn beleidsvoornemens voor vier jaren gesteld.
De school heeft de sterke en ontwikkelpunten van de organisatie in kaart gebracht. Op basis van het schoolplan wordt er jaarlijks een jaarplan opgesteld. In dit plan staan de ontwikkelpunten waar de school aan werkt.
3.3.1. Terugblik
Vanaf januari 2025 is er een nieuw jaarplan opgesteld, in het kader van het inspectiebezoek in december 2024.
In de periode januari 2025 - juli 2025 is er gewerkt aan de volgende zaken:
- Het versterken van de doorgaande lijn pedagogisch-didactisch handelen volgens EDI (wij hebben afscheid genomen van Anders Organiseren);
- Het verbeteren van onze beleidsplannen op veiligheid;
- Het verbeteren van het beschrijven van ons onderwijsaanbod op burgerschap, mondelinge en schriftelijk taalgebruik en de basisvakken rekenen en taal;
- Het verbeteren van onze schoolrapportage (onderwijsresultaten) en het beschrijven van onze interventies;
- Het doelgericht inzetten van onze bordsessies in relatie tot onze schoolontwikkeling;
- Het verbeteren van onze ontwikkelperspectieven wanneer er bij leerlingen een specifieke onderwijsbehoefte is;
- Het aanvullen c.q. verbeteren van informatie in onze schoolgids en het schoolondersteuningsprofiel.
Verder kijken wij terug op het inzetten van persoonlijke doelen in de (personeel)gesprekscyclus, de gesprekken met de leerlingenraad en het herijken van de evaluatie en verantwoording aan het bestuur.
De school heeft te maken gehad met leerkrachtwisselingen door het vertrek van leerkrachten naar een andere school, een directiewisseling en een wisseling kwaliteitscoördinator.
3.3.2. Vooruitblik
In het schooljaar 2025-2026 werken wij (onder andere) aan de volgende zaken:
- Het verder ontwikkelen van de doorgaande lijn pedagogisch-didactisch handelen (EDI);
- Het doorontwikelen van het kleuteronderwijs;
- Het herinrichten van de leerlingbegeleiding inzake evaluatie en registratie;
- Het oriënteren op een bij de leerlingpopulatie passende taalmethode (of breder dan taal alleen).
Verder willen wij (samen met ouders) werken aan de de PR van de school, het verbeteren van speelmogelijkheden op het schoolplein.

4. De inrichting van het onderwijs
Onze school telt vier groepen; vier combinatiegroepen, met een gemiddelde (combinatie)groepsgrootte van 17-19 leerlingen.
Het onderwijs op onze school kenmerkt zich door het leerstofjaarklassensysteem. Wij willen ons onderwijs zo inrichten dat wij tegemoet komen aan verschillen tussen kinderen.
Wij gebruiken het beste uit verschillende onderwijsvernieuwingen. Zo bewegen wij ons -afhankelijk van de onderwijsbehoefte- tussen programmagericht klassikaal onderwijs en ontwikkelingsgericht onderwijs.
De leerlingen worden gemotiveerd om hun eigen leerproces te monitoren. De leerkracht is afwisselend de overdrager van kennis en de coach van de leerlingen. Wij voeden onze leerlingen op tot zelfstandige burgers.
4.1. De schooltijden
De lessen worden gegeven volgens het vijf-gelijke-dagen model.
De kinderen mogen vanaf 08.20 uur naar binnen, vanaf 8.30 uur beginnen de lessen. Wij kennen een inloop, dit betekent dat de kinderen niet buitenspelen, maar gelijk naar binnen gaan als ze op school komen. Er ligt een startopdracht klaar voor de kinderen, waar ze mee kunnen beginnen.
Ouders zijn van harte welkom om met de kinderen mee naar binnen te lopen. Wilt u er rekening mee houden dat de lessen om 8.30 uur beginnen? Een leerkracht heeft een strakke planning om de onderwijstijd goed te benutten. De tweede bel is het signaal dat de lessen beginnen.
Alle kinderen eten op school, samen met de leerkracht. De kinderen gaan tijdens de lesdag tweemaal een kwartier buiten bewegen. Eenmaal in de morgen, en eenmaal na het eten. Als het nodig is voor de concentratie kan een leerkracht ervoor kiezen om tussen de lessen door nog een extra maal te bewegen, binnen of buiten.
Onze schooltijden zijn:
ochtend | middag | |
maandag | 08.30 - 12.00 | 12.30 - 14.00 |
dinsdag | 08.30 - 12.00 | 12.30 - 14.00 |
woensdag | 08.30 - 12.00 | 12.30 - 14.00 |
donderdag | 08.30 - 12.00 | 12.30 - 14.00 |
vrijdag | 08.30 - 12.00 | 12.30 - 14.00 |
4.2. Groepsverdeling en leerkrachten
Maandag | Dinsdag | Woensdag | Donderdag | Vrijdag | |
1/2 | juf Jacobien | juf Karina | juf Jacobien / juf Karina | juf Karina | juf Jacobien |
3/4 | juf Naomi G | juf Naomi G | juf Naomi G | juf Lotte | juf Naomi G |
5/6 | juf Ellen | juf Ellen | juf Ellen | juf Ellen | juf Ellen |
7/8 |
juf Jenneke |
juf Jenneke |
juf Jenneke |
juf Naomi B* |
juf Naomi B* |
IB-er | juf Eefke | ||||
Lkr-onderst. | juf Lotte | juf Lotte | |||
Concierge | juf Diane | juf Diane | juf Diane | juf Diane | |
Directeur a.i. | Richard Joosse | Richard Joosse |
* In de eerste schoolweken is juf Naomi B afwezig. Zij wordt vervangen door meester Steven
4.3. Ziekte van leerkrachten
Wanneer een leerkracht ziek is, proberen wij voor vervanging te zorgen. Het volgende stappenplan wordt dan doorlopen:
- de duo-leerkracht vervangt;
- een andere leerkracht van De Vliet vervangt;
- de leerkrachtondersteuner vervangt (onder eindverantwoording van een leerkracht);
- de groep wordt verdeeld of samengevoegd met een andere combinatiegroep;
- de groep wordt gevraagd thuis te blijven met thuiswerk (alleen in uiterste nood).
Mocht het onverhoopt zo zijn dat, bij (langdurige) ziekte of een vacature, tot stap 5 moet worden overgegaan, dan zullen wij de ouders zo snel mogelijk, hetzij via de mail, hetzij telefonisch, hiervan op de hoogte stellen. De school biedt stap 5 eventuele noodopvang aan, als een ouder in de problemen komt met oppas.
4.4. Schoolvakanties en verzuim
Als uw kind één of meer dagen wegens ziekte van school moet verzuimen, verzoeken wij u ons hiervan op de hoogte te brengen, u kunt dit doorgeven via PARRO, onze schoolapp. Als dit niet lukt, kunt u de school bellen tussen 8.00 uur en 8.20 uur.
Mocht uw kind niet meekunnen doen aan de gymlessen (maandag en donderdag), ontvangen wij graag een berichtje. De leerlingen zijn in principe verplicht alle leer- en vormingsgebieden die worden aangeboden in de verschillende leerjaren bij te wonen.
Buitengewoon verlof kunt u aanvragen via het formulier dat u kunt downloaden van de website van de school. Ook is het formulier op school verkrijgbaar. Het ingevulde formulier levert u in bij de leerkracht van uw kind(eren) of bij de directeur. U krijgt zo spoedig mogelijk bericht of het verlof is toegestaan. Op de website kunt u ook lezen hoe het nu precies zit met aanvragen van extra verlof.
Let op: U kunt niet zonder meer verlof opnemen voor een vakantie, buiten de reguliere schoolvakanties. De tien dagen dat een school verlof mag verlenen, zijn hier niet voor bedoeld. Op de website van de overheid kunt u de voorwaarden lezen voor extra vakantieverlof.
Buitengewoon verlof wordt verleend wanneer er sprake is van een van de volgende redenen:
- Verplichtingen, die voortvloeien uit levensovertuiging.
- 25 of 40-jarig ambtsjubileum.
- 12 ½ , 25, 40, 50 en 60-jarig huwelijksjubileum van ouders of grootouders.
- Bijwonen van het huwelijk van bloed- of aanverwanten in eerste t/m derde graad.
- Verhuizing
- Ernstige ziekte van bloed- of aanverwanten t/m de derde graad.
Voor ongeoorloofd verzuim hanteert de school een verzuimprotocol. Deze is op te vragen bij de directie, indien gewenst.
4.5. Vakanties in het schooljaar 2025/2026
Vakantie | Van | Tot |
Herfstvakantie | 20-10-2025 | 24-10-2025 |
Kerstvakantie | 22-12-2025 | 2-1-2026 |
Voorjaarsvakantie | 16-2-2026 | 20-2-2026 |
Paasvakantie | 03-04-2026 | 06-04-2026 |
Meivakantie | 20-4-2026 | 4-5-2026 |
Bevrijdingsdag | 5-5-2026 | 5-5-2026 |
Hemelvaartsvakantie | 14-5-2026 | 15-5-2026 |
Pinkstervakantie | 25-5-2026 | 25-5-2026 |
Zomervakantie | 20-7-2026 | 28-8-2026 |
4.6. Vrije uren en dagen in schooljaar 2025/2026
Studiedagen | Datum | Kinderen vrij |
22-09-2025 | Hele dag | |
17-10-2025 | Vanaf 12.00 uur | |
06-11-2025 | Hele dag | |
06-02-2026 | Hele dag | |
23-03-2026 | Vanaf 12.00 uur | |
19-05-2026 | Vanaf 12.00 uur | |
12-06-2026 | Vanaf 12.00 uur | |
Administratiemiddagen | Datum | Kinderen vrij |
5-12-2025 | Vanaf 12.00 | |
08-07-2026 | Vanaf 12.00 | |
4.7. Aanmelding en toelating
Bent u op zoek naar een school voor uw kind? Dan bent u van harte uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek op school. U krijgt dan een rondleiding om een indruk van onze school te krijgen en de sfeer te 'proeven'.
U kunt ons bellen of een bericht achterlaten op onze contactpagina.
4.7.1. Aanmelding nieuwe leerling
U kunt (geheel vrijblijvend) een afspraak maken om kennis te maken met de school. U krijgt dan een rondleiding en wij vertellen u graag meer over onze school. U heeft dan de gelegenheid om uw kind vanaf het derde levensjaar in te schrijven.Is uw kind jonger dan drie jaar, dan kunt u aangeven dat u uw kind wil aanmelden zodra het drie wordt. Zo kunnen wij rekening houden met hoeveel toekomstige leerlingen wij mogen verwachten.
Tijdens het kennismakingsgesprek vragen wij u ook naar eventuele medische bijzonderheden of specifieke leerproblemen. Zo kunnen wij samen bepalen of onze school de juiste school is voor uw kind.
Soms kan het zo zijn dat u uw kind (door omstandigheden) van school wil laten wisselen. Wij nemen dan altijd contact op met de school van herkomst. U moet dan toestemming geven om gegevens over uw kind te kunnen opvragen. Dan kunnen wij bepalen of wij kunnen voldoen aan de onderwijsbehoefte van uw kind.
Wanneer u uw kind heeft aangemeld, is het fijn om even te kunnen wennen. De groepsleerkracht maakt hiervoor met u een afspraak. Voor kleuters spreken wij meestal een paar wenmomenten af, voor oudere kinderen meestal één wendag.
4.7.2. Intakegesprek
Als u naar aanleiding van het aanmeldingsgesprek besluit uw kind bij onze school in te schrijven, volgt enkele weken nadat uw kind op school is gekomen een intakegesprek met de leerkracht of de kwaliteitscoördinator van onze school. Daar wordt u gevraagd relevante gegevens over uw kind aan te leveren, zodat wij uw kind een goede start kunnen bieden.
4.7.3. Tussentijdse instroming
Als een kind in een andere groep ‘instroomt’, geldt de procedure als hierboven beschreven. Het vervolg staat hieronder beschreven:
De kwaliteitscoördinator of de directeur zal contact opnemen met de school van herkomst. De vorige school levert het onderwijskundig rapport aan. Als de gegevens van het onderwijskundig rapport niet volledig genoeg zijn om een goede inschatting te kunnen maken van uw kind, dan zal onze school door middel van toetsen de ontbrekende informatie proberen te verkrijgen. Wij gaan pas tot definitieve inschrijving over als in de praktijk is gebleken, dat uw kind op de juiste plek is op onze school.
5. De onderwijs aan de kinderen
Onze school werkt op drie manieren aan de kwaliteit van ons onderwijs:
- werken met goede methoden
- werken met goed personeel
- het goed volgen van de resultaten van de leerlingen.
Wij werken met moderne lesmethoden die voldoen aan de kerndoelen waarmee de inspectie werkt bij haar beoordeling van scholen. De methoden worden gemiddeld elke 8 jaar vervangen. Bij het kiezen van een methode wordt gewerkt met een aantal criteria. Zo moet elke nieuwe methode tegemoet komen aan verschillen tussen leerlingen, ze moet bruikbaar zijn in combinatieklassen en sporen met de christelijke signatuur van onze school.
Nog belangrijker dan de methoden die wij gebruiken, zijn de mensen die er mee werken. Een ideale methode bestaat niet en daarom moet elke leerkracht in staat zijn om een methode aan te passen aan ons onderwijsconcept. Wij besteden veel tijd aan overleg, zodat een doorgaande lijn gegarandeerd wordt. Daarnaast ruimen wij tijd in voor nascholing. Er worden cursussen gevolgd en er is zorg voor de overdracht van kennis. Zo zorgen wij voortdurend voor het professionaliseren van onze medewerkers.
Een derde manier om de kwaliteit van het onderwijs te bewaken en te vergroten is ons leerlingvolgsysteem. Wij gebruiken hiervoor Leerling in Beeld, van CITO. Elk halfjaar nemen wij de CITO toetsen af. Deze toetsen worden geanalyseerd op leerlin-, groeps-, en schoolniveau. Er vinden regelmatig groepsbesprekingen plaats en op schoolniveau vindt volgens een vast cyclus de kwaliteitsbespreking plaats tussen directie en kwaliteitscoördinator. Zo monitoren wij het onderwijs om op tijd bij te sturen wanneer nodig.
5.1. Groep 1 t/m 3
Werken met kleuters: spelenderwijs leren
Jonge kinderen leren op een andere manier dan oudere kinderen. Ze ontdekken de wereld vooral door te spelen en zelf activiteiten te kiezen die bij hun belevingswereld passen. Op onze school stemmen we het onderwijs daarom af op de ontwikkelingsbehoeften van het jonge kind. We werken volgens de principes van ontwikkelingsgericht onderwijs, waarbij het spel een centrale plek heeft. Deze visie sluit goed aan bij “Echt KleuterOnderwijs” (EKO), zoals beschreven door L. Koning. Meer hierover is te lezen in ons document ‘Werkwijze kleuters op De Vliet’.
In de kleutergroepen bieden we een rijk en gevarieerd aanbod van ontwikkelingsmateriaal aan. Elk kind kan hiermee op zijn of haar eigen manier aan de slag. We zien de kleuterperiode als een doorgaande ontwikkeling, waarin kinderen veel van elkaar leren. Groep 1 en 2 vormen samen een instroomgroep: door het jaar heen komen er steeds nieuwe vierjarige kinderen bij.
In de klas werken we met hoekenbladen en een keuzebord. Op de hoekenbladen houden we bij welke ontwikkelingsdoelen aan bod komen in de verschillende speelhoeken. Op het keuzebord plannen kinderen zelf hun activiteiten, wat hun zelfstandigheid en betrokkenheid stimuleert.
Een schooldag bij de kleuters
De dag begint met vrij spel: kinderen kiezen waar ze mee willen spelen. Zo ontstaat een rustige start waarin ze even kunnen landen en hun verhalen kwijt kunnen aan de leerkracht of klasgenoten. Daarna vormen we samen een kring en openen we de dag met een viering. Vervolgens gaan de kinderen aan de slag met hoekenwerk, geleid spel en andere activiteiten, vaak rondom een thema. Kleuters denken mee over de invulling en soms zelfs over de keuze van het thema.
Ook de overgang naar groep 3 verloopt bij ons soepel. In groep 3 blijven we werken met thema’s en speelhoeken, zodat de overgang vertrouwd en geleidelijk is. Bovendien begint het leren lezen niet plotseling in groep 3. Al in groep 2 besteden we aandacht aan ontluikende geletterdheid. Kinderen die daar al aan toe zijn, krijgen de ruimte om op hun niveau verder te leren. We volgen hun ontwikkeling nauwgezet met het observatiesysteem Leerlijnen jonge kind van ParnasSys.
Onze leesmethode in groep 3 houdt rekening met verschillende instapniveaus, zodat ieder kind op een passend moment en tempo kan starten met aanvankelijk lezen.
Groep 3: spel, structuur en leren in balans
In groep 3 krijgt de dag wat meer structuur en wordt er vaker klassikaal gewerkt. Toch blijven we afwisselen tussen inspanning en ontspanning, zodat kinderen hun energie kwijt kunnen én zich goed kunnen concentreren. De dag start net als in de kleutergroepen in de kring, met een viering. Daarna volgen de lessen volgens een rooster dat rust, ritme en ruimte voor spel combineert.

5.2. Groep 4 t/m 8
Onderwijs vanaf groep 4: structuur, verdieping en zelfstandigheid
Vanaf groep 4 vormen de methodes per vakgebied het uitgangspunt voor ons onderwijs. We gebruiken moderne leermethoden die goed op elkaar aansluiten, zodat ons onderwijsaanbod van hoge kwaliteit is. Daarbij kijken we kritisch naar de handleidingen: we gebruiken ze als basis, maar maken altijd bewuste keuzes die passen bij onze leerlingen en onze visie op onderwijs.
Een schooldag in de bovenbouw start met een korte opdracht waarmee de leerlingen zelfstandig aan de slag gaan. Daarna volgt een gezamenlijke dagopening, meestal in de kring. Vervolgens staan taal en rekenen centraal op het ochtendrooster. In de loop van de ochtend en middag komen ook de andere vakken aan bod, zoals wereldoriëntatie, creativiteit en burgerschap. Natuurlijk zorgen we voor afwisseling, met korte momenten van ontspanning tussendoor.
In de lessen werken we regelmatig met coöperatieve werkvormen. Dit zijn samenwerkingsopdrachten waarbij alle leerlingen actief betrokken worden en van elkaar kunnen leren. We vinden het belangrijk dat kinderen weten waar ze aan werken. Daarom maken we de lesdoelen zichtbaar op het bord bij het dagritme én bespreken we deze aan het begin van elke les.
Zelfstandig werken en eigenaarschap
We vinden het belangrijk dat kinderen leren om zelfstandig te werken en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen leerproces. Door de hele school hanteren we hiervoor een doorgaande lijn. Al vanaf de kleutergroepen leren kinderen omgaan met ‘uitgestelde aandacht’: even wachten op hulp en ondertussen zelfstandig verdergaan.
In de bovenbouw bouwen we hierop voort. Leerlingen weten wanneer ze zelfstandig werken en herkennen het bijbehorende teken in de klas. Daarnaast werken we met het ‘blokje-systeem’: hiermee kunnen kinderen zelf aangeven of ze beschikbaar zijn om een klasgenoot te helpen of liever even ongestoord verder werken. Zo leren kinderen niet alleen zelfstandig te werken, maar ook rekening te houden met elkaar.
5.3. De Vliet, een samenleving in een notendop
Elke ouder voedt zijnof haar kind op tot zelfstandigheid. Op De Vliet dragen wij daaraan bij, door een samenleving in notendop te zijn, waar kinderen met vallen en opstaan leren om op eigen benen te staan en om te gaan met de ander.
Burgerschap zit verweven in ons lesprogramma. We leren de kinderen iets voor een ander te doen zonder daar iets voor terug te verwachten.
Alle groepen gaan tweemaal in het schooljaar een ronde door het dorp om zwerfafval op te ruimen. Ook organiseren we minimaal eenmaal per jaar een activiteit waarbij we eenzame en of oudere mensen welkom zijn en versturen we kaarten rond de feestdagen.
Op een aantal momenten in het jaar is er aandacht voor bepaalde thema's. Zo is er de zogenaamde Week van de Lentekriebels, een week waarin er gesproken wordt over persoonlijke hygiene en sexuele voorlichting (afgestemd op de groep). Ook is er 'de week van het geld' waarin er ook gastdocenten op school komen. In september staat de democratie centraal.
5.4. De leer- en vormingsgebieden
Om u een indruk te geven van de inhoud van de leer- en vormingsgebieden geven wij u per vakgebied een korte typering:
Godsdienstige vorming | Trefwoord | - Bijbelverhalen en spiegelverhalen |
Voorber. taal en rekenen |
Kleuterplein Leerlijnen jonge kind van ParnasSys |
- Methode voor ontluikende geletterdheid en gecijferdheid - Een beredeneerd aanbod staat borg voor kwaliteit |
Nederlandse taal en spellen | Taal/ Spelling Actief 4 | - Differentiatie op 3 niveaus - Doelen door differentiatie voor iedereen haalbaar. |
Aanvankelijk lezen | Veilig Leren Lezen Kim versie | - Verschillende instapniveaus - Doelen door differentiatie voor iedereen haalbaar |
Begrijpend lezen | - Nieuwsbegrip XL | - Sluit aan bij actualiteit - Actief lezen en vragen stellen tijdens het lezen om de tekst te doorgronden |
Rekenen | Pluspunt 4 | - Methode geschikt voor combinatiegroepen - Differentiatie op 3 niveaus |
Aardrijkskunde | Blink geintegreerd | - Aparte leerlijn voor topografie - De Vliet start met aardrijkskunde in groep 5 |
Geschiedenis | Blink geintegreerd | - Digitale leerlijn - Leergangen worden geclusterd |
Natuur |
- Huisje Boompje Beestje -Blink geintegreerd |
- Wekelijks wordt gekeken naar tv-serie - We werken thematisch met de SLO doelen als uitgangspunt |
Engels | Take It Easy | - Er wordt gewerkt met het digibord |
Verkeer | - Klaar over | - In groep 7 en 8 wordt geoefend voor het landelijk examen - In de onder- en middenbouw worden methodelessen gegeven |
Lichamelijke oefening | Basislessen Bew. Ondw. Gymdocent |
- Afwisselend een materiaalles in circuit en een spelles |
Muziek | Muziekdocent | - Luisterend, spelend, zingend en bewegend genieten |
Handvaardigheid | Moet je doen | - Er wordt gewerkt met thema’s met diverse verwerkingsvormen |
Geestelijke Stromingen | Wereldwijd geloven | - Vanaf groep 7 en 8 - Behandeling van 5 wereldgodsdiensten plus de zgn. -ismen |
Soc. Em. Ontwikkeling | Goed gedaan! | - 12 sociaal-emotionele competenties - Ouders kunnen betrokken worden bij de thema’s. |
5.5. Lesuren
In de basisschoolperiode moet elk kind minimaal 7.520 uur onderwijs krijgen, verspreid over acht schooljaren. Dit is wettelijk vastgelegd door de overheid.
Onze school houdt zich aan deze wettelijke eisen en zorgt voor een evenwichtige verdeling van lestijd, pauzes en rustmomenten. Binnen die tijd besteden we aandacht aan basisvakken als rekenen, taal en lezen, maar ook aan wereldoriëntatie, creatieve vakken, burgerschap en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Eventuele studiedagen of extra vrije dagen worden ruim van tevoren gecommuniceerd, zodat ouders tijdig op de hoogte zijn.
In onze lesurenberekening houden wij elk jaar rekening met een positieve marge. Er wordt standaard een margedag gereserveerd, zo voorkomen wij dat er in de periode van acht jaar voldoende lestijd wordt gegeven. Voor 2025-2026 hebben wij naast de margedag (per groep) nog een marge van 1 uur per groep.
5.6. Leerlingbegeleiding
Op De Vliet krijgt iedere leerling de leerstof aangeboden die hoort bij zijn of haar jaargroep. Tegelijkertijd houden we rekening met verschillen tussen kinderen. Daarom bieden we voor de vakken rekenen, taal en spelling drie instructieniveaus aan:
-
Basisniveau – voor de meeste leerlingen;
-
Instructie-intensief niveau – voor kinderen die meer uitleg of herhaling nodig hebben;
-
Instructieonafhankelijk niveau – voor leerlingen die zelfstandig kunnen werken en behoefte hebben aan extra of verdiepende opdrachten.
Zo zorgen we ervoor dat elk kind onderwijs op maat krijgt, afgestemd op de eigen ontwikkeling.
Vroegtijdige signalering en begeleiding
We proberen leer- of gedragsproblemen zo vroeg mogelijk te signaleren. Onze kwaliteitscoördinator is één dag per week aanwezig om de leerlingbegeleiding te coördineren en de leerkrachten hierin te ondersteunen.
De kwaliteitscoördinator beheert ook de orthotheek. Hier worden toetsen, materialen en naslagwerken bewaard waarmee we de voortgang van leerlingen kunnen volgen en specifieke hulp kunnen bieden. Ook zijn er hulpmiddelen beschikbaar waarmee kinderen gericht kunnen oefenen.
Volgen van ontwikkeling
Van iedere leerling houden we tijdens de schoolloopbaan een digitaal dossier bij. Hierin leggen we de ontwikkeling en begeleiding zorgvuldig vast. Deze informatie wordt vertrouwelijk behandeld. Het dossier is alleen toegankelijk voor:
-
de directie,
-
de kwaliteitscoördinator (KC’er),
-
de leerkrachten van het kind,
-
en de aan school verbonden orthopedagoog.
Ouders/verzorgers hebben altijd recht op inzage in het dossier. Dit kan via een verzoek bij de leerkracht. Mocht u het niet eens zijn met bepaalde informatie in het dossier, dan kunt u bezwaar aantekenen. Dit bezwaar wordt aan het dossier toegevoegd.
Wanneer u informatie uit het dossier nodig heeft voor bijvoorbeeld een externe instantie, dan kunt u schriftelijk een verzoek indienen. In dat geval vragen wij als school om toestemming om – indien nodig – ook zelf contact te mogen opnemen met de externe instantie, om goede samenwerking en informatie-uitwisseling mogelijk te maken.
Handelingsgericht werken en groepsplannen
We werken op onze school handelingsgericht (HGW). Leerkrachten stellen twee keer per jaar een groepsplan op, op basis van een groepsoverzicht waarin zij de onderwijsbehoeften van hun leerlingen in kaart brengen. Binnen het groepsplan onderscheiden we:
-
een basisgroep,
-
een verdiept arrangement (voor meer uitdaging),
-
en een intensief arrangement (voor leerlingen die extra instructie nodig hebben).
Als blijkt dat een leerling meer ondersteuning nodig heeft, stemmen we het onderwijs daarop af. Dit kan bijvoorbeeld door:
-
verlengde instructie,
-
compacten of verrijken van de leerstof,
-
of deelname aan de plusklas.
De kwaliteitscoördinator (KC-er) speelt hierin een centrale rol. Zij zorgt ervoor dat alle vormen van ondersteuning goed op elkaar zijn afgestemd. Daarbij gebruikt zij de methodiek Consultatieve Leerlingbegeleiding (CLB). Dit is een werkwijze waarbij de KC-er samen met de leerkracht kijkt naar passende oplossingen voor leer- of gedragsproblemen in de klas.
Ontwikkelingsperspectief (OPP)
Voor sommige leerlingen is het nodig om hun onderwijsaanbod anders vorm te geven dan het reguliere leertraject. In dat geval wordt er een ontwikkelingsperspectief opgesteld. Dit is een document waarin we beschrijven wat de verwachte leerroute van de leerling is en welke ondersteuning daarbij nodig is.
Het ontwikkelingsperspectief bestaat uit twee hoofdonderdelen:
-
Het uitstroomperspectief: een inschatting van het niveau waarop de leerling de basisschool waarschijnlijk zal verlaten (bijvoorbeeld praktijkonderwijs, vmbo, havo).
-
Het handelingsdeel: een overzicht van de doelen, ondersteuning, begeleiding en eventuele aanpassingen in het onderwijs.
Het OPP helpt ons om gericht en doelbewust onderwijs te bieden, afgestemd op de mogelijkheden van de leerling. We stellen het OPP op in samenspraak met de ouders/verzorgers, en indien mogelijk ook met de leerling zelf.
Hoorrecht van de leerling
Volgens de wet heeft een leerling het recht om gehoord te worden bij beslissingen die hem of haar aangaan. Dit noemen we het hoorrecht. We vinden het belangrijk dat de leerling zijn of haar mening mag geven over het eigen leertraject, en dat hier serieus naar geluisterd wordt.
Rekening houdend met de leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de leerling, betrekken we hem of haar zo actief mogelijk bij het opstellen en evalueren van het OPP. In het OPP is dit terug te lezen. Op die manier zorgen we samen voor een passend en toekomstgericht onderwijsaanbod.
Samenwerking met het Samenwerkingsverband
De kwaliteitscoördinator onderhoudt ook contact met het Samenwerkingsverband 28.04, waarmee we samenwerken om voor ieder kind passend onderwijs te realiseren.
5.7. Afwijkende doorstroom
Overgang naar een volgende groep
In principe doorlopen leerlingen de basisschool in acht aaneengesloten jaren. Toch kan het soms nodig zijn om hiervan af te wijken. In uitzonderlijke gevallen doet een leerling een leerjaar over (doubleren) of slaat juist een groep over (versnellen).
Voor elk leerjaar hebben we minimumdoelen vastgesteld. Deze doelen geven aan wat een kind moet beheersen om goed te kunnen doorstromen naar de volgende groep. Soms blijkt een leerling op sociaal-emotioneel of cognitief vlak nog niet toe aan de volgende stap. In overleg met ouders bekijken we dan wat het beste is voor het kind. We betrekken ouders altijd in dit besluitvormingsproces, maar uiteindelijk ligt de eindverantwoordelijkheid bij de school.
Ons uitgangspunt is een ononderbroken ontwikkeling voor elk kind. Doubleren of versnellen doen we alleen als het echt niet anders kan en in het belang van de leerling.
Overgang van groep 1 naar 2 en van groep 2 naar 3
Voor de jongste leerlingen hanteren we duidelijke richtlijnen:
-
Kinderen die vóór 1 januari 4 jaar zijn geworden, gaan in principe aan het eind van groep 1 door naar groep 2. Dit wordt besproken met de ouders. Als er redenen zijn om hiervan af te wijken (bijvoorbeeld vanwege de ontwikkeling van het kind), wordt dit in overleg vastgelegd en blijft het kind nog een jaar in groep 1.
-
Kinderen die vóór 1 januari 5 jaar zijn geworden, gaan in principe aan het eind van groep 2 door naar groep 3. Als de school inschat dat een kind nog niet toe is aan groep 3, wordt dit zorgvuldig besproken met de ouders. In dat geval blijft het kind nog een jaar in groep 2.
Bij alle overgangen kijken we zorgvuldig naar de ontwikkeling van het kind. We streven ernaar om beslissingen in goed overleg te nemen, met oog voor het welzijn én de onderwijskansen van het kind.

5.8. Meer- en hoogbegaafden: De Vuurtoren
Ondersteuning voor meer- en hoogbegaafde leerlingen
Op De Vliet vinden we het belangrijk dat ook meer- en hoogbegaafde leerlingen voldoende uitdaging krijgen. Daarom bieden we niet alleen verdieping en verbreding van de lesstof aan, maar voegen we ook nieuwe, prikkelende elementen toe aan het onderwijsprogramma. Op deze manier stimuleren we denken op een hoger niveau, creativiteit en eigen initiatief.
Voor deze leerlingen hebben we een speciale groep: De Vuurtoren. Deze naam is bedacht door de kinderen zelf. De vuurtoren staat symbool voor het brede licht dat we laten schijnen op vraagstukken, het zoeken naar oplossingen vanuit verschillende invalshoeken en het helpen van elkaar wanneer je dreigt vast te lopen.
We werken op basis van een HB-protocol (Hoogbegaafdheidsprotocol), waarin staat hoe we deze leerlingen signaleren, begeleiden en ondersteunen. Zo zorgen we ervoor dat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen binnen een veilige en stimulerende leeromgeving.
5.9. De Kangoeroeklas
Kangoeroeklas: extra uitdaging voor meerbegaafde leerlingen
Soms ervaren meerbegaafde leerlingen juist belemmeringen door hun begaafdheid. Ze hebben dan behoefte aan een andere manier van leren en denken. Voor deze kinderen is er de Kangoeroeklas: een bovenschoolse voorziening speciaal voor leerlingen die behoefte hebben aan extra uitdaging buiten de eigen klas.
De leerlingen uit verschillende scholen komen één dagdeel per week bij elkaar en volgen daar een speciaal programma, bestaande uit drie onderdelen:
-
Sociaal-emotionele ontwikkeling
Denk aan strategische spellen, filosofie, drama, beeldende kunst en andere activiteiten die het zelfinzicht en samenwerken bevorderen. -
Kennis en vaardigheden
Leerlingen werken aan gezamenlijke én individuele projecten rond rekenen, taal, wereldoriëntatie en zelfs een vreemde taal. -
Individuele projecten
Elk kind kiest een onderwerp dat hem of haar echt interesseert en werkt hier zelfstandig aan.
Aanmelding
Aanmelding voor de Kangoeroeklas verloopt via de kwaliteitscoördinator van de basisschool van uw kind. Samen wordt gekeken of deelname passend is en wat uw kind nodig heeft om zich verder te ontwikkelen.
5.10. Passend onderwijs Samenwerkingsverband 28.04
Schoolondersteuningsprofiel (SOP)
Op De Vliet hebben we een Schoolondersteuningsprofiel (SOP) opgesteld. Hierin staat beschreven welke ondersteuning wij leerlingen kunnen bieden en hoe wij omgaan met extra onderwijsbehoeften.
Het kan gebeuren dat het op school niet zo goed gaat met uw kind. Misschien merkt u dat thuis aan de verhalen van uw kind, of geeft de leerkracht aan dat er zorgen zijn. In zo’n geval volgen wij als school de stappen die zijn vastgelegd in het SOP.
Dit stappenplan helpt ons om goed en zorgvuldig te kijken wat een leerling nodig heeft. Het SOP is opgesteld in samenwerking met Samenwerkingsverband 28.04, waar wij als school bij zijn aangesloten.
Heeft u vragen over de ondersteuning of het SOP? Dan kunt u altijd terecht bij de leerkracht of kwaliteitscoördinator.
5.10.1. Aanmelding en toelating
Wat als uw kind extra ondersteuning nodig heeft?
Tijdens het kennismakingsgesprek bespreken we met u ons onderwijsaanbod. We kijken daarbij of dit goed aansluit bij de mogelijkheden en behoeften van uw kind.
Als we twijfelen of wij voldoende kunnen bieden, volgen we een vast stappenplan. Dit stappenplan is beschreven in het Schoolondersteuningsprofiel (deel 2, paragraaf 5.2). In sommige gevallen kan het nodig zijn om de Ondersteuningscommissie in te schakelen. Deze commissie bekijkt samen met u en de school waar uw kind het beste op zijn of haar plek is.
Het stappenplan ziet er als volgt uit:
-
Stap 1 – Interne hulp:
Als een leerkracht zich zorgen maakt over uw kind en niet goed weet wat te doen, kan hij of zij hulp vragen aan de kwaliteitscoördinator van de school. -
Stap 2 – Externe ondersteuning:
De intern begeleider kan vervolgens extra hulp inschakelen van deskundigen buiten de school, zoals een orthopedagoog of de schoolbegeleidingsdienst. -
Stap 3 – Ondersteuningscommissie:
Als blijkt dat de hulp binnen en buiten de school niet genoeg is, kan de school uw kind aanmelden bij de Ondersteuningscommissie.
Let op: dit mag pas als stap 1 én 2 al zijn doorlopen.
Belangrijk om te weten:
Het hele traject draait om één centrale vraag: Wat heeft uw kind nodig om goed te kunnen leren, zich prettig te voelen en gewenst gedrag te laten zien?
Alle ondersteuning is erop gericht om de leerkracht zo goed mogelijk te laten inspelen op de behoeften van uw kind. U wordt tijdens elke stap door de school op de hoogte gehouden.
5.10.2. Zorgtraject
Waar kunnen zorgen over uw kind over gaan?
Soms maakt een leerkracht of ouder zich zorgen over een kind. Dit kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:
-
De leerstof:
Het lesmateriaal sluit niet goed aan bij wat uw kind aankan of nodig heeft. -
De begeleiding in de klas:
De uitleg van de leerkracht gaat te snel, is te ingewikkeld of niet duidelijk genoeg voor uw kind. -
Het welbevinden:
Uw kind gaat met tegenzin naar school of voelt zich daar niet prettig. -
Gedrag:
Uw kind stoort de les, trekt zich juist sterk terug of lijkt weinig betrokken.
Wat doen we in zulke situaties?
We volgen een vast traject om uw kind zo goed mogelijk te helpen. Dit traject is beschreven in ons Schoolondersteuningsprofiel (SOP). U vindt dit profiel op onze website.
Heeft u vragen of zorgen? Neem dan gerust contact op met de directeur of de kwaliteitscoördinator van onze school.
Komt u er samen met hen niet uit of blijft er onduidelijkheid? Dan kunt u contact opnemen met de directie van het Samenwerkingsverband.
5.10.3. Schoolondersteuningsprofiel
INFORMATIE PASSEND ONDERWIJS
Alle openbare en Protestants-Christelijke basisscholen, de Leeuwenhartschool (onderdeel van Stichting Samenwerkende Vrije Scholen Zuid-Holland) en de Katholieke Willibrordusschool hebben zich verenigd in het Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard, kortweg: Samenwerkingsverband (SWV) 2804. Samenwerkingsverband Passend Primair Onderwijs Hoeksche Waard ondersteunt scholen in het geven van Passend Onderwijs en helpen u, als het nodig is, bij het vinden van de juiste onderwijsplek voor uw kind. We doen dat “Samen op ons eiland".
Álle scholen bieden basisondersteuning, daarover zijn afspraken gemaakt. Alle scholen zijn verplicht zich daaraan te houden. De afspraken over de basisondersteuning die iedere school moet bieden kunt u nalezen in het document: Passend onderwijs en de basisondersteuning uitgelegd aan ouders. Naast deze basisondersteuning kan de school extra ondersteuning bieden, dat aanbod is per school verschillend en beschrijft de school hieronder.
De diversiteit aan extra ondersteuning op de verschillende scholen zorgt ervoor dat de scholen samen een dekkend netwerk vormen binnen het Samenwerkingsverband. Meer informatie is te vinden op de website van het Samenwerkingsverband, www.swv2804.nl, en op het Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard (Homepage - Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard).
In de volgende tabel is te lezen hoe we in de Hoeksche Waard passend onderwijs vormgeven. We maken daarbij onderscheid in niveaus. Onder de naam van elk niveau staat een toelichting.
Tabel 1. De niveaus van ondersteuning in beeld.
Niveau 0 en 0’: Missie en visie van de school en de basisondersteuning. |
Wat is de visie van de school op passend onderwijs en welke afspraken zijn er op school over passend onderwijs gemaakt? Welke expertise heeft de school? Denk aan kennis van rekenproblemen, hoogbegaafdheid of kennis van kinderen die weinig prikkels kunnen hebben.
Op niveau 0 en 0’ gaat het om het geven van goed passend onderwijs in de groep door de groepsleerkrachten . Voorbeelden zijn: het geven van individuele instructie, extra of eigen werk geven, extra aandacht voor het bieden van structuur of helpen om te gaan met druk gedrag. |
Niveau 1: Extra ondersteuning binnen de school |
Als de basisondersteuning onvoldoende effect heeft en de leerling langdurige en meer intensieve ondersteuning en/of begeleiding nodig heeft, noemen we dat extra ondersteuning. De extra ondersteuning wordt altijd planmatig ingezet aan de hand van duidelijke doelen en wordt gemonitord door de school. Deze aanvullende ondersteuning wordt regelmatig besproken met ouders, geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt in een handelingsplan, soms wordt een OPP ( ontwikkelperspectiefplan) opgesteld. |
Niveau 2: Extra ondersteuning in samenwerking met externen |
Als de interne ondersteuning op niveau 1 niet tot de gewenste ontwikkeling heeft geleid, kan een externe deskundige op school komen om te bekijken wat uw kind nodig heeft en wat de leerkracht daarvoor moet doen in de klas. De leerkracht, intern begeleider uw kind en u als ouders/verzorgers worden altijd betrokken bij dit traject. Ook hier wordt een handelingsplan of soms een Ontwikkelperspectief ( OPP) opgesteld met duidelijke doelen en afspraken over het evalueren van de voortgang. Dit traject noemen we een CLB-traject en dat duurt minimaal 3 maanden. Er is een vaste groep van externe deskundigen waarmee vanuit het Samenwerkingsverband wordt gewerkt. |
Niveau 3: Uw kind wordt aangemeld bij de Ondersteuningscommissie van het Samenwerkingsverband.* |
Soms komt het voor dat ondanks de inzet van een externe deskundige, een leerling onvoldoende tot ontwikkeling komt. School meldt een leerling dan aan bij onze Ondersteuningscommissie (OC). Dit kan er soms toe leiden dat een leerling wordt verwezen naar ander passend onderwijs, zoals bijvoorbeeld een andere reguliere school of een school voor speciaal onderwijs of speciaal basisonderwijs. |
*School meldt in principe aan bij de Ondersteuningscommissie (OC) in overleg met u als ouders/verzorgers. Als ouders/verzorgers kunt u ook uw kind aanmelden bij de Ondersteuningscommissie (OC) als het op school niet goed gaat. Voor beide aanmeldingen geldt dat school eerst niveau 1 en 2 moet doorlopen voordat de aanmelding wordt behandeld. Centraal in de begeleiding staat de vraag: "Wat heeft uw kind nodig om optimaal te leren en goed te functioneren?" Het doel is om het handelen van de leerkracht te verbeteren, zodat beter kan worden voldaan aan de onderwijsbehoeften van uw kind.
DE BASISONDERSTEUNING
De basisondersteuning staat uitvoerig beschreven in het document: Passend onderwijs en basisondersteuning uitgelegd voor ouders. In het kort komt het erop neer dat de school voldoet aan de basiskwaliteit van de Inspectie van het Onderwijs en kennis heeft van de meest voorkomende leer- en ontwikkelingsvaardigheden bij leerlingen. Ze zorgen voor een veilige leeromgeving en signaleren vroegtijdig onderwijs- en ondersteuningsbehoeften. De school biedt lichte, kortdurende ondersteuning en bevordert lees- en spellingvaardigheid, sociale en emotionele ontwikkeling, en taak- en werkgedrag. Ze ondersteunen onderpresterende leerlingen en passen onderwijs aan verschillende niveaus aan. Samenwerking met diverse organisaties, zoals schoolmaatschappelijkwerk en de jeugdverpleegkundige gebeurt in het Zorg-Adviesteam (ZAT), dat twee keer per jaar bij elkaar komt.
Wat valt niet onder de basisondersteuning?
- Individuele ondersteuning of psychische begeleiding voor leerlingen met sociale en emotionele problemen die niet voldoende geholpen zijn met basisondersteuning.
- Individuele ondersteuning voor leerlingen die een onveilige situatie of gevoel van onveiligheid creëren voor zichzelf, klasgenoten of personeel, en die niet genoeg hebben aan de basisondersteuning.
- Medische handelingen die een BIG-registratie vereisen.
Om de basisondersteuning goed uit te kunnen voeren zijn op onze school de volgende specialisten werkzaam :
- een kwaliteitscoördinator, mw. E. Schutman
- een vertrouwenspersoon, mw. N. van den Bergh
- een aanspreekpunt bij pesten, mw. N. van den Bergh
- anti-pestcoördinator, mw. N. van den Bergh
- een preventiemedewerker, dhr. G. Boon | de directeur van de school
- BHV-ers, voor de fysieke veiligheid van medewerkers en leerlingen
AANVULLENDE ONDERSTEUNING IN DE SCHOOL
Aanvullend op de basisondersteuning is er soms op verschillende vakgebieden extra expertise op school aanwezig of ontwikkeld. Dit zorgt voor een breder ondersteuningsaanbod op school.
Op onze school is zijn er geen vakspecialisten aanwezig. Waar nodig kunnen wij deze specialisten raadplegen van andere scholen van CSG De Waard. Dit zijn specialisten op de volgende terreinen:
- Taal en Rekenen
- Sociaal- emotioneel
- Gedrag, werkhouding en taakaanpak
- Meer begaafdheid / hoogbegaafdheid
EXTRA ONDERSTEUNING
Binnen de school (niveau 1)
Als de basisondersteuning onvoldoende effect heeft en de leerling meer langdurige en intensieve ondersteuning en/of begeleiding nodig heeft, noemen we dat extra ondersteuning. De extra ondersteuning wordt altijd planmatig ingezet en wordt gemonitord door de school. Deze aanvullende ondersteuning wordt regelmatig besproken met ouders, geëvalueerd en opnieuw vastgesteld. Dat gebeurt in een handelingsplan, soms wordt een OPP ( ontwikkelperspectiefplan) opgesteld. In dit plan wordt de extra ondersteuning die ingezet wordt om de leerling voldoende te laten ontwikkelen genoteerd.
Bij de extra ondersteuning zal de intern begeleider/kwaliteitsondersteuner van de school betrokken zijn.
Kwaliteitscoördinator
De groepsleerkrachten zijn verantwoordelijk voor het onderwijs en het proces in de groep.
Mochten er problemen in de ontwikkeling optreden, dan bespreekt de leerkracht deze met de ouders en met de Kwaliteitscoördinator. Er vinden standaard 4 groepsbesprekingen plaats per jaar met de Kwaliteitscoördinator en de leerkracht om zo de groep te monitoren. Daarnaast zijn er leerlingbesprekingen waarin de tijd is om een leerling uitgebreid te bespreken en indien nodig een plan van aanpak op te stellen. Wanneer er een plan van aanpak wordt opgesteld worden de ouders hierbij betrokken. Het plan wordt na 6 tot 8 weken geëvalueerd en bijgesteld of afgesloten. De Kwaliteitscoördinator is verantwoordelijk voor de gemaakte afspraken en voor de doorgaande lijn bij de overdracht naar een nieuwe groep binnen de school.
De kwaliteitscoördinator onderhoudt ook de contacten met de externe deskundigen (niveau 2).
Leraarondersteuner
De school beschikt over een leraarondersteuner. Deze wordt ingezet voor de extra ondersteuning aan leerlingen – voornamelijk – in leerjaar 1 t/m 3. Te denken valt aan de begeleiding van Bouw! en het geven van instructie aan kleine groepjes kinderen.
Schoolmaatschappelijk werk
Kinderen met een ondersteuningsbehoeften op sociaal- emotioneel gebied kunnen na overleg met ouders en de intern begeleider aangemeld worden bij onze schoolmaatschappelijk werker. De SMW’er kan dan in kaart brengen welke hulp/begeleiding het beste kan aansluiten. Bijv. bij scheiding kan er een Kiestraining worden aangeboden, bij faalangst een Rots en Watertraining.
Extra ondersteuning: samenwerking met externen (niveau 2)
Wanneer ondanks alle inzet van de school en de interne ondersteuning de school handelingsverlegen blijft, kan de school beslissen om een externe ondersteuner betrekken. De school betaalt een groot deel van de externe ondersteuning vanuit de passend onderwijsgelden, die zij ontvangen via het Samenwerkingsverband en waarover zij jaarlijks verantwoording moeten afleggen. Sommige ondersteuning wordt anders bekostigd.
Welke externe ondersteuning kunnen scholen inzetten?
- CLB-begeleiders (met o.a. expertise op het jonge kind, hoogbegaafdheid, werkhouding/executieve functies, dubbel bijzondere leerlingen, gedrag) > betaald door school.
- Key2Teach coach – begeleid de leerkracht in de interactie met een leerling als er sprake is van complex gedrag in de klas > betaald door school.
- Ambulante begeleiding cluster 3, bij bijvoorbeeld leerlingen met cognitieve achterstanden, syndroom van Down, hersenletsel > betaald door het Samenwerkingsverband.
- Leerkracht begeleiding door een orthopedagoog met specialisme taalproblematiek bij nieuwkomers/NT2 > betaald door het Samenwerkingsverband.
- Ambulante begeleiding Rijndam, voor ondersteuning bij langdurig zieke leerlingen, Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), leerlingen met fysieke problematiek en/of overprikkelingsproblemen > betaald door het Samenwerkingsverband.
- Auris Ambulante dienstverlening voor ondersteuning bij ernstige spraak- en taalproblematiek en/of auditieve problematiek > landelijke bekostiging.
- Visio, bij ernstige visuele problemen > landelijke bekostiging.
- Aanmelding bij de Ondersteuningscommissie om te beoordelen wat de meest passende onderwijsplek is > betaald door het Samenwerkingsverband.
De scholen brengen ouders altijd op de hoogte van deze inzet. Meer informatie is te vinden op www.swv2804.nl.
Extra ondersteuning kan langdurig zijn maar, kan ook bestaan uit één consult. Dit kan per school en per situatie verschillen. De extra ondersteuning is met name gericht op het optimaliseren van het handelen van de leerkracht. Is deze ondersteuning langdurig dan stelt de school samen met u een plan op. Dit heet een Ontwikkelingsperspectiefplan (OPP). Een OPP is een plan van aanpak. Bij het opstellen van het plan van aanpak moet de school ook de leerling die het betreft en zijn/haar ouders betrekken op alle onderdelen in het plan. Ouders hebben instemmingsrecht op het handelingsdeel. In het OPP geeft de school aan hoe de mening van de leerling/ouders is meegenomen in het plan.
Hoorrecht op het ondersteuningsaanbod van de school.
Alle leerlingen moeten in staat gesteld worden om hun mening te geven over het ondersteuningsaanbod van de school. Dit is een recht, het is niet verplicht voor de leerling om zijn of haar mening te geven. Dit kan bijvoorbeeld via een onderzoekje op school of via een gesprek met de leerling of de groep. Op school hebben we ervoor gekozen om dit als volgt in te richten:
- In de sociale veiligheidsmeting worden vragn gesteld over de begeleiding van de leerkracht;
- Tijdens de gesprekken met de leerlingenraad wordt gevraagd naar de beleving van kinderen;
- Ouders worden bevraagd op de beleving van hun kinderen tijdens de geplande koffieochtenden.
Aanmelden bij de Ondersteuningscommissie (niveau 3)
Als de ondersteuning op school onvoldoende blijkt, kan de school (in overleg met ouders) de leerling aanmelden bij de Ondersteuningscommissie, die de behoeften van het kind onderzoekt en advies geeft over de meest geschikte onderwijsplek. Dit resulteert in twee onafhankelijke deskundigheidsadviezen. Vanaf 1 augustus 2025 is SBO-school Het Pluspunt de enige SBO-school in de Hoeksche Waard. Meer informatie over de werkwijze van de Ondersteuningscommissie is te lezen op onze website: www.swv2804.nl.
Speciaal onderwijs valt onder de Wet op de Expertise Centra (WEC). Deze onderwijsinstellingen zijn ondergebracht in zogeheten clusters.
Er zijn 4 clusters:
Cluster 1 | Speciaal onderwijs voor visueel gehandicapte leerlingen. |
Cluster 2 | Speciaal onderwijs voor auditief gehandicapte leerlingen en leerlingen met taal/spraakproblemen. |
Cluster 3 | Speciaal onderwijs voor lichamelijk en verstandelijk gehandicapte leerlingen. |
Cluster4 | Speciaal onderwijs voor kinderen met ernstige gedragsproblemen of psychiatrische stoornissen. |
Binnen de Hoeksche Waard hebben we alleen een cluster 3-school, SO de Ark in Oud-Beijerland (Home - De Ark ). In omringende gemeenten liggen de andere cluster-scholen.
Om uw kind aan te melden bij het speciaal (basis)onderwijs heeft u een Toelaatbaarheidsverklaring (TLV) nodig. Deze wordt afgegeven door de Toelaatbaarheidscommissie (TLC) van het Samenwerkingsverband. Meer hierover is te lezen in onze toelichting op het aanmeldformulier voor ouders, te vinden op onze website: www.swv.2804.nl.
Aanmelding bij een andere school na onderzoek door het SWV
Na het besluit van de Toelaatbaarheidscommissie van het Samenwerkingsverband moet u mogelijk uw kind op een andere school aanmelden. De school moet binnen 6 weken na aanmelding een beslissing nemen over de aanname of afwijzing van uw kind. Deze periode kan met 4 weken worden verlengd als meer tijd nodig is om te beoordelen of de benodigde ondersteuning kan worden geboden.
De school waar uw kind ingeschreven staat heeft de zorgplicht. Zorgplicht betekent dat scholen ervoor moeten zorgen dat elk kind passend onderwijs en extra hulp krijgt als dat nodig is. De school/het schoolbestuur onderzoekt eerst wat voor hulp nodig is en of de school die zelf kan bieden. Soms is hulp van een samenwerkingsverband of andere deskundigen nodig. Als een andere school beter past, helpt de school bij het zoeken. Het schoolbestuur blijft verantwoordelijk, ook als de hulp via het samenwerkingsverband gaat. Meer informatie over aanmelden, inschrijven, etcetera is te vinden op het ouder-jeugdsteunpunt: Homepage - Ouder- en Jeugdsteunpunt Hoeksche Waard.
Klachtenprocedure
Verschil van mening met een school aangesloten bij SWV PPO
Als ouders/verzorgers een meningsverschil hebben met een school aangesloten bij het SWV PPO HW, kunnen ze direct contact opnemen met het schoolbestuur. Als dit niet tot overeenstemming leidt, kan de zaak worden voorgelegd aan de Geschillencommissie passend onderwijs. Meer informatie is te vinden op www.geschillenpassendonderwijs.nl.
Niet eens met het besluit van de TLC
Als ouders/verzorgers of de aanvragende school het niet eens zijn met het besluit van de Toelaatbaarheidscommissie, moeten ze binnen 6 weken schriftelijk bezwaar maken bij de directeur-bestuurder van het Samenwerkingsverband. Een onafhankelijke deskundige, die niet betrokken is geweest bij de intake. zal de klacht samen met de directeur-bestuurder behandelen. Als dit niet tot overeenstemming leidt, kan de zaak worden voorgelegd aan de Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT). Meer informatie is te vinden op
Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring (LBT) - Onderwijsgeschillen De Landelijke Bezwaaradviescommissie Toelaatbaarheidsverklaring sbo/(v)so en op
Klachtenprocedure - Primair Passend Onderwijs Hoeksche Waard. SWV 28.04.
5.11. Orthopedagoog
De rol van de orthopedagoog
Op CSG De Waard werken twee orthopedagogen. Zij zijn gespecialiseerd in leer- en gedragsproblemen bij kinderen.
U kunt als ouder of verzorger met een orthopedagoog te maken krijgen wanneer uw kind extra hulp nodig heeft, en zowel u als de school denken dat verder onderzoek nodig is. De orthopedagoog wordt ingeschakeld als ondersteuning op niveau 2 nodig is (hulp van buiten de klas of schoolteam).
De orthopedagoog kan bijvoorbeeld:
-
Meedenken over een beter passend plan van aanpak voor uw kind.
-
Advies geven over vervolgstappen, zoals een eventuele doorverwijzing naar de Ondersteuningscommissie.
5.12. Schoolarts
De Jeugdgezondheidszorg van de GGD Zuid-Holland-Zuid is de verantwoordelijke instantie voor onze school. Alle kinderen en hun ouders kunnen met vragen en zorgen terecht bij de GGD ZHZ.
Adres en telefoon nummer:
GGD Zuid-Holland-Zuid,
Karel Lotsyweg 40
078-7708500
5.13. Schoolmaatschappelijk werk
Schoolmaatschappelijk werk
Het schoolmaatschappelijk werk is er voor ouders die vragen of zorgen hebben over de opvoeding of het welzijn van hun kind. U kunt bijvoorbeeld terecht met vragen over:
-
Het gedrag van uw kind
-
Moeilijkheden thuis
-
Onzekerheid of somberheid bij uw kind
-
Echtscheiding
-
Het verlies van een dierbare
Ook als er op school iets gebeurt dat invloed heeft op uw kind, kan de schoolmaatschappelijk werker ondersteuning bieden. Zij werkt nauw samen met de intern begeleider, zodat de begeleiding goed op elkaar afgestemd is.
U kunt zelf contact opnemen met het schoolmaatschappelijk werk, of dit via de leerkracht of kwaliteitscoördinator laten verlopen.
Let op: alles gebeurt altijd in overleg met en met toestemming van ouders/verzorgers.
5.14. Logopedie
Logopedie op school
Alle kinderen in groep 2 worden op school gescreend door een logopedist van het Logopedisten Collectief Hoeksche Waard. Deze screening gebeurt in opdracht van de gemeente en kijkt onder andere naar:
-
De taalontwikkeling
-
De stem
-
Mondgewoonten (zoals duimen of mondademen)
-
Luistervaardigheid
Als uit de screening blijkt dat logopedie nodig is, wordt uw kind doorverwezen naar een logopedist.
Daarnaast is er elke week een logopedist van Spreekvaart Logopedie bij ons op school aanwezig (1 dag per week). Leerlingen die logopedie nodig hebben, kunnen tijdens schooltijd een behandeling krijgen.
5.15. Inspectie
Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen, bezoekt de inspectie een school als de tussentijdse resultaten en de eindresultaten daar aanleiding toe geven.
Voor de laatste inspectierapporten klikt u hier.
5.16. Pedagogische academie basisonderwijs
Om de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen zijn meer leerkrachten nodig. Om er zorg voor te dragen dat deze leerkrachten voldoende werkervaring op doen, willen wij graag stagiairs in onze school de kneepjes van het vak bijbrengen. CSG De Waard heeft een contract met Hogeschool InHolland Rotterdam.
5.17. Gemeente Hoeksche Waard/ Hoeksche-Waard actief
De gemeente werkt samen met scholen en verschillende organisaties die betrokken zijn bij de ontwikkeling van kinderen, zoals bibliotheken, peuterspeelzalen, kinderdagverblijven, jeugdwerk en sportverenigingen. Deze samenwerking vindt plaats binnen het lokale onderwijsbeleid.
Onze contactpersoon namens Hoeksche Waard Actief is Kirsten Bakker. Zij coördineert activiteiten op het gebied van sport en spel tijdens de herfst- en voorjaarsvakantie. Daarnaast organiseert Hoeksche Waard Actief jaarlijks twee cultuurweken voor de basisscholen in de regio. Ook zijn zij betrokken bij de Koningsspelen, die plaatsvinden op een van de sportterreinen in de gemeente.
Meer informatie over activiteiten en initiatieven vindt u op: www.hoekschewaardactief.nl

5.18. Brandpreventie en bedrijfshulpverlening
Wij hechten veel waarde aan een veilige leer- en speelomgeving voor alle leerlingen. Daarom zorgen we ervoor dat de schoolgebouwen en het terrein regelmatig worden gecontroleerd. Deze controles worden uitgevoerd door de gemeente en de Arbodienst.
In de school hangen duidelijke vluchtplannen, waarop de vluchtroutes staan aangegeven. Het schoolteam is goed geïnformeerd over het ontruimingsplan, dat twee keer per jaar wordt geoefend:
-
Aan het begin van het schooljaar met een aangekondigde brandoefening;
-
In de tweede helft van het schooljaar met een onaangekondigde oefening.
Zo zorgen we ervoor dat iedereen weet wat te doen in geval van een noodsituatie.
Ook buiten houden we de veiligheid goed in de gaten. De speeltoestellen op het schoolplein zijn eigendom van de school en worden jaarlijks gecontroleerd op veiligheid en onderhoud.
5.19. Schoolschoonmaak
Een schone schoolomgeving is belangrijk voor het welzijn en de gezondheid van onze leerlingen en medewerkers. De schoonmaak van onze school wordt verzorgd door Leo Paans, werkzaam bij CSG De Waard.
De dagelijkse werkzaamheden bestaan uit:
-
Het schoonmaken van de toiletten;
-
Het vegen en stofzuigen van de vloeren in de lokalen en gangen;
-
Het schoonhouden van de algemene ruimtes.
Daarnaast worden de tafels wekelijks met een vochtige doek gereinigd. Tijdens de schoolvakanties krijgt de school een grondige extra schoonmaakbeurt, zodat we telkens weer fris en schoon kunnen starten.
6. Informatie voor ouders/verzorgers
Contact tussen school en thuis
Het opvoeden en begeleiden van kinderen is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ouders en school. Daarom hechten wij veel waarde aan goede communicatie en samenwerking tussen ouders en leerkrachten. Een kind brengt immers een groot deel van de dag op school door, in een sociale omgeving die anders is dan die thuis. Een goede afstemming tussen school en thuissituatie draagt bij aan het welzijn en de ontwikkeling van uw kind.
Wederzijdse verwachtingen
Wij vinden het belangrijk dat duidelijk is wat ouders van ons mogen verwachten — en wat wij als school van ouders verwachten. Openheid, betrokkenheid en vertrouwen vormen hiervoor de basis.
Wij stellen het op prijs als u ons op de hoogte houdt van belangrijke gebeurtenissen in de thuissituatie die van invloed kunnen zijn op het gedrag of welbevinden van uw kind op school. Andersom informeren wij u ook actief over de ontwikkelingen van uw kind en over het reilen en zeilen binnen de school.
Informeel contactmoment
Tijdens de dagelijkse inloopmomenten is er gelegenheid voor korte mededelingen aan de leerkracht. Wilt u een uitgebreider gesprek? Dan kunt u op dat moment aangeven dat u graag een afspraak maakt. De leerkracht neemt dan zo spoedig mogelijk contact met u op.
Wij streven ernaar een open en toegankelijke school te zijn, waarin ouders zich welkom voelen en goed geïnformeerd zijn over het onderwijs, de ontwikkeling van hun kind en de school als geheel.
6.1. Informatieavond
Aan het begin van ieder schooljaar organiseren wij een informatieavond voor ouders. Tijdens deze avond geven de leerkrachten uitleg over de werkwijze, methodes en aanpak in de groep(en) van uw kind(eren).
Daarnaast is deze bijeenkomst een mooi moment om met ouders in gesprek te gaan over ons onderwijs en om samen te kijken naar wat we belangrijk vinden in de begeleiding van kinderen. Let op: de voortgang van individuele leerlingen komt deze avond niet aan bod.
De informatieavond vindt meestal plaats in de tweede of derde week van het schooljaar. U ontvangt hierover tijdig bericht.
6.2. Informatiebrief en weekmail
Informatiebericht van de school
Iedere maand ontvangt u van de directie een digitale ‘Info’ per e-mail. In deze nieuwsbrief leest u over schoolbrede zaken, belangrijke mededelingen en de planning van activiteiten voor de komende maand.
Weekbericht van de groep
Daarnaast ontvangt u op donderdag of vrijdag een weekbericht van de leerkracht. Deze bevat specifieke informatie over de groep van uw kind, zoals lesinhoud, praktische zaken of geplande activiteiten.
Bereikbaarheid van leerkrachten
Leerkrachten zijn voor schooltijd beschikbaar voor korte mededelingen of om een afspraak te maken. Tussen de middag zijn zij alleen bereikbaar voor ziekmeldingen. Voor overige vragen of gesprekken kunt u hen na schooltijd aanspreken of een afspraak maken.
U kunt de leerkracht ook per e-mail benaderen. U ontvangt dan binnen een week een reactie. Het is niet toegestaan leerkrachten op hun privételefoon te benaderen, tenzij daar uitdrukkelijk toestemming voor is gegeven.
Aan het eind van de dag
Na afloop van de schooldag lopen de leerkrachten met de kinderen mee naar buiten. Zij zijn dan beschikbaar voor korte vragen of mededelingen.
6.3. Inloopkwartier
Circa iedere vijf à zes weken nodigen wij u uit voor het inloopkwartier. Tijdens dit moment kunt u het werk van uw kind bekijken en krijgt u een goed beeld van de werkhouding en voortgang.
De data van de inloopkwartieren staan vermeld op de schoolkalender en wisselen per groep en dag. Ook kunt u deze terugvinden op onze website.
6.4. Ouderportaal
Wij maken gebruik van het digitale ouderportaal ParnasSys, waar ouders en verzorgers kunnen inloggen om belangrijke gegevens van hun kind(eren) te bekijken. Dit betreft door de school geselecteerde informatie, zoals:
-
Administratieve gegevens (bijvoorbeeld personalia en absentie);
-
Schoolinformatie (nieuws en medewerkers);
-
Groepsgegevens (zoals adresgegevens van medeleerlingen);
-
Notities van oudergesprekken;
-
Resultaten van methodetoetsen en Cito-toetsen.
Met het ouderportaal willen wij de communicatie tussen school en ouders verbeteren, het partnerschap versterken en zorgen dat administratieve gegevens altijd up-to-date zijn.
U ontvangt de inloggegevens als uw kind is ingeschreven.
6.5. Parro
Op De Vliet maken we gebruik van Parro, een veilige communicatie-app die gekoppeld is aan het leerlingvolgsysteem ParnasSys. Zo heeft u altijd en overal eenvoudig toegang tot alle schoolgerelateerde informatie van uw kind.
Met Parro kunt u onder andere:
-
De dagelijkse activiteiten van uw kind volgen;
-
De schoolagenda en belangrijke berichten, zoals de weekmail, bekijken;
-
Foto’s en nieuws vanuit de groep ontvangen;
-
Zich aanmelden om mee te helpen bij activiteiten;
-
U inschrijven voor ouder-kindgesprekken;
-
Eenvoudig één-op-één contact hebben met de leerkracht van uw kind.
Parro is zowel als app voor uw smartphone als via de website te gebruiken. U kunt beide gebruiken, afhankelijk van wat u het prettigst vindt.
6.6. Gebedskring
De samenleving in notendop die De Vliet vormt, bestaat niet alleen uit kinderen en leerkrachten. Ook u als ouders hoort daar bij. De gebedskring bidt met elkaar voor het wel en wee in de school.
6.7. Leerlingenraad
Op De Vliet vinden we het belangrijk dat leerlingen zelfstandig en verantwoordelijk leren worden. We begeleiden hen stap voor stap, zodat zij aan het einde van hun basisschooltijd kunnen zeggen:
"Ik kan het, ik kan het alleen en ik kan het samen."
Om leerlingen actief te betrekken bij het schoolleven, hebben wij een leerlingenraad. Deze bestaat uit vertegenwoordigers uit groep 4 tot en met 8. De leerlingenraad denkt mee over hoe we samen een prettige, veilige en fijne school kunnen zijn voor iedereen.
6.8. Koffieochtenden
Op De Vliet vinden we het belangrijk dat ouders zich betrokken voelen bij de school en de ontwikkelingen die er spelen. Daarom nodigt de directie ouders regelmatig uit voor een koffieochtend.
Tijdens deze informele bijeenkomsten gaan we met elkaar in gesprek over actuele onderwerpen, delen we ideeën en is er ruimte om samen na te denken over hoe we het onderwijs en de schoolomgeving kunnen blijven verbeteren. Uw betrokkenheid en perspectief zijn voor ons van grote waarde.
De data van de koffieochtenden worden tijdig gecommuniceerd via de Info of Parro. We hopen u daar graag te ontmoeten!
6.9. Rapport
Op De Vliet ontvangen alle leerlingen twee keer per schooljaar een woord-cijferrapport. De cijfers geven inzicht in de voortgang op verschillende leer- en vormingsgebieden. De tekstuele toelichting (woorden) schetst een breder beeld van de ontwikkeling van het kind, waaronder inzet, houding en groei.
Wij vinden het belangrijk om ieder kind te volgen in zijn of haar eigen ontwikkeling. Een rapportcijfer komt dan ook tot stand op basis van zowel landelijke normeringen als de persoonlijke groei van het kind. Daarom hechten we veel waarde aan een mondelinge toelichting. Tijdens de zogeheten rapportavonden wordt het rapport samen met u besproken.
Gedurende het schooljaar vinden er drie vaste gespreksmomenten plaats:
-
In het najaar organiseren we een welbevindengesprek: een 10-minutengesprek waarin we met u praten over hoe uw kind zich voelt in de klas en op school.
-
In het voorjaar is er opnieuw een 10-minutengesprek, waarbij het accent ligt op de ontwikkeling en leerresultaten.
-
Bij het laatste rapport kunt u als ouder zelf aangeven of u een gesprek wenst.
Voor groep 8 geldt een aangepaste aanpak:
In september vinden leerlinggesprekken plaats, waarbij de leerling actief betrokken is bij het opstellen van een persoonlijk werkplan voor het laatste schooljaar.
In maart volgt een gesprek met ouders over de schoolkeuze voor het Voortgezet Onderwijs, inclusief de toelichting op het schooladvies.
Een derde rapportgesprek in juli is voor groep 8 niet nodig, aangezien het traject dan grotendeels is afgerond.
6.10. Buitenschoolse opvang: Gro-up
Na een intensieve schooldag is het belangrijk dat kinderen tot rust kunnen komen én de ruimte krijgen om te doen waar ze zelf zin in hebben. Dat is precies wat we bieden op de buitenschoolse opvang (BSO) Schateiland in Klaaswaal.
Een fijne plek in Klaaswaal
BSO Schateiland is gevestigd in een ruim gebouw waar kinderen zich kunnen terugtrekken of juist actief aan de slag kunnen. Er zijn verschillende ruimtes ingericht met uitdagend speelmateriaal, een eigen bibliotheek en volop ruimte voor sport en spel. Op de gang wordt fanatiek tafelvoetbal gespeeld of een bordspel zoals Monopoly.
En natuurlijk gaan we ook lekker naar buiten! In onze ontdektuin kunnen kinderen zich helemaal uitleven: slingeren aan een autoband, spelen in de modder, op zoek naar kleine beestjes of voetballen op het plein. Of bouwen we vandaag een autoparcours in de zandbak of houden we een watergevecht? Buiten is er altijd iets te beleven.
Bijzondere momenten
Elke dag op Schateiland is leuk, maar sommige dagen zijn éxtra bijzonder. Zo is ModderDag bij veel kinderen favoriet: een dag vol vrij spel in de natuur, vies worden mag! Ook het jaarlijkse locatiefeest is een hoogtepunt voor de kinderen én ouders.
Goede samenwerking met De Vliet
BSO Schateiland deelt het gebouw met CBS De Vliet. Er is een goede samenwerking tussen het BSO-team en de leerkrachten van school. Zo zijn we goed op de hoogte van wat er speelt in het leven van uw kind — op school én op de opvang. Dit zorgt voor een fijne, vertrouwde overgang tussen school en vrije tijd.
Interesse?
Wilt u eens komen kijken en de sfeer proeven? Maak dan gerust een afspraak. De locatiemanager leidt u graag rond!
Voor meer informatie:
BSO Schateiland - gro-up.nl
KDV Schateiland - gro-up.nl
6.11. Peuteropvang
Spelenderwijs groeien in een veilige, vertrouwde omgeving
Welkom bij Peuteropvang Schateiland, waar uw kind elke dinsdag- en donderdagochtend van harte welkom is om te spelen, leren en groeien. In een warme en stimulerende omgeving bereiden we kinderen op een speelse manier voor op de basisschool, met aandacht voor ieder kind.
Persoonlijke aandacht voor ieder kind
Op Schateiland staat het kind centraal. We hebben oog voor de unieke ontwikkeling, interesses en het tempo van ieder kind. Onze activiteiten sluiten hierop aan en bieden een rijke mix van spel, taal, beweging, muziek en creativiteit. Het gaat bij ons niet om het resultaat, maar om de ervaring: kinderen mogen ontdekken, proberen, fouten maken — en daar volop van leren.
Een huiselijke sfeer
De peuteropvang is gevestigd in een knus en overzichtelijk gebouw, ingericht op maat van jonge kinderen. Al het materiaal is op ooghoogte en binnen handbereik, zodat de kinderen zelfstandig kunnen kiezen wat ze willen doen. Of ze nu dino’s willen ontdekken, een boekje lezen of een puzzel maken aan de grote tafel — het mag allemaal.
En natuurlijk trekken we ook graag naar buiten! In onze ontdektuin is van alles te beleven: lopen door de wilgenhut, slingeren in de autoband, zandtaartjes maken of kleine beestjes zoeken in de modder. De natuurlijke buitenruimte nodigt uit tot ontdekken, spelen en bewegen.
Bijzondere activiteiten
Naast het vaste dagritme organiseren we regelmatig speciale momenten. Denk aan ModderDag, het jaarlijkse locatiefeest, of het voorleesontbijt, waarbij oudere kinderen uit de school voorlezen aan de peuters. Ook zijn er zes keer per jaar gezamenlijke Peuterevents met basisschool De Vliet, die zorgen voor een vertrouwde brug tussen opvang en school.
Warme overdracht naar de basisschool
Wanneer uw kind toe is aan de overstap naar de basisschool, zorgen wij voor een goede en zorgvuldige overdracht. Zo maken we de overgang zo soepel en prettig mogelijk — voor zowel kind als ouder.
Praktische informatie
-
Openingstijden: dinsdag- en donderdagochtend
-
Locatie: in hetzelfde gebouw als CBS De Vliet in Klaaswaal
-
Uitbreiding nodig? Wilt u meer opvangmomenten voor uw kind? Dan is het kinderdagverblijf Schateiland wellicht een passende optie.
Wilt u eens een kijkje komen nemen? U bent van harte welkom voor een kennismaking. Onze medewerkers vertellen u graag meer.
Meer informatie vindt u op:
Peuteropvang Schateiland – gro-up.nl
6.12. Ouderbijdrage
Op onze school vragen wij van alle ouders een vrijwillige bijdrage aan het schoolfonds van €27,50 per kind per schooljaar. Met deze bijdrage bekostigen wij activiteiten en materialen die buiten de reguliere financiering van de overheid vallen. Denk hierbij aan:
-
Vieringen van christelijke feestdagen
-
Activiteiten zoals Sinterklaas, sportdag, Koningsspelen
-
Creatieve en culturele evenementen
De ouderbijdrage is vrijwillig en kan in één keer of in termijnen worden voldaan. U ontvangt hierover een brief van de Ouderraad met betaalinstructies. Betaling verloopt via:
IBAN NL42 RABO 0111 5268 92
t.n.v. CSG De Waard, onder vermelding van: Ouderraad De Vliet.
Schoolreis en kamp
De kosten voor schoolreisjes en schoolkamp zijn niet inbegrepen in de jaarlijkse ouderbijdrage. Voor deze activiteiten vragen wij een aparte vrijwillige bijdrage:
-
Schoolreis middenbouw: ca. €30,-
-
Schoolkamp bovenbouw: ca. €100,-
Uiteraard geldt: als u de vrijwillige bijdrage niet kunt of wilt betalen, wordt uw kind nooit uitgesloten van deelname aan activiteiten. Wij streven naar gelijke kansen voor alle leerlingen.
6.13. Voorbereiding op het voortgezet onderwijs
Sinds schooljaar 2023-2024 wordt er in groep 8 in februari de doorstroomtoets (voorheen eindtoets) afgenomen. Op De Vliet maken we gebruik van de doorstroomtoets van IEP.
Het advies van de school is leidend bij de overgang van leerlingen naar het voortgezet onderwijs. Dit maakt dat het schooladvies gebaseerd is op meer dan de toetsscores op taal en rekenen.
Wij komen tot ons schooladvies door te kijken naar:
- (observaties van) sociaal-emotionele vaardigheden;
- (observaties van) praktijkgerichte vaardigheden;
- (observaties van) werkhouding en motivatie;
- resultaten van leerlingvolgsysteemtoetsen uit groep 7 en 8;
- resultaten op methodegebonden toetsen;
- resultaat van een capaciteiten- of intelligentieonderzoek;
- zorgdossier van de leerling;
- gesprekken met ouder(s) van de leerling;
- resultaten van de doorstroomtoets (voorheen eindtoets).
Samen met de directeur, de kwaliteitscoordinator, de huidige leerkracht(en) en de leerkracht(en) van groep 6 en 7 komen wij tot een gezamenlijk advies. Wanneer uw kind tijdens de doorstroomtoets een hoger schooladvies krijgt maken wij een heroverweging. Bij enkele uitzondering stellen we het advies niet bij. Dit onderbouwen wij naar de ouders middels bovenstaande onderwerpen. Wanneer u het niet eens bent met het advies van de school kunt u in bezwaar gaan door een brief te sturen naar
CBS De Vliet
Berkenlaan 16
3286 XC Klaaswaal
Uitstroom 2023-2024:
Gemiddelde score IEP doorstroomtoets: 78
Praktijkonderwijs | |
VMBO BB | 1 |
VMBO TL | |
VMBO TL/Havo | 1 |
Havo | |
Havo/VWO | 2 |
VWO | 2 |
7. Praktische informatie
Hier beschrijven we de dagelijkse gang van zaken omtrent een aantal onderwerpen.
7.1. De bibliotheek op school
CBS De Vliet was de eerste school in de Hoeksche Waard die startte met de Bibliotheek op School (dBos). Dit initiatief is een structurele samenwerking tussen de school, de bibliotheek en de gemeente, gericht op het versterken van de taalontwikkeling, leesbevordering en mediawijsheid van leerlingen.
Het doel van deze samenwerking is om het onderwijs op het gebied van lezen en taal aantoonbaar te verbeteren, en het leesplezier te vergroten — zowel op school als thuis.
Een eigen schoolbibliotheek
In het tussenlokaal is een aantrekkelijke leesruimte ingericht met een speciaal samengestelde schoolcollectie. Deze collectie is samengesteld door de leesconsulent van de Openbare Bibliotheek en aangevuld met bestaande leesboeken en materialen uit het documentatiecentrum van de school. Alle leerlingen kunnen boeken lenen uit deze collectie.
Leesplezier en leesmotivatie
Eens per twee weken is de leesconsulent op school aanwezig. In iedere groep organiseert zij leesbevorderende activiteiten, waarmee zij het leesplezier en de motivatie om te lezen op speelse wijze stimuleert.
7.2. Bewegingsonderwijs
Voor groep 1 en 2 is er dagelijks aandacht voor bewegingsonderwijs, zowel buiten als in het speellokaal. Spelenderwijs ontwikkelen de kinderen hun motorische vaardigheden en doen ze plezierige bewegingsactiviteiten.
Vanaf groep 3 maken de leerlingen gebruik van sporthal De Bongerd, waar zij gymles krijgen van een gespecialiseerde vakleerkracht van Regiekr8.
Beweegscan als vertrekpunt
Aan het begin van het schooljaar voert de vakleerkracht een beweegscan uit. Hierbij worden de motorische vaardigheden van de kinderen in kaart gebracht aan de hand van opdrachten en spelvormen. De uitkomsten van deze scan vormen de basis voor een passend en uitdagend bewegingsaanbod gedurende het schooljaar.
7.3. Gevonden voorwerpen
We raden ouders/verzorgers aan om alle spullen van uw kind te voorzien van een naam. Denk hierbij vooral aan kaplaarzen, handschoenen, jassen en gymkleding. Zo voorkomen we dat spullen kwijtraken of moeilijk te herleiden zijn.
Is uw kind toch iets kwijt? Neem dan gerust een kijkje bij de gevonden voorwerpen. Deze worden bewaard bij onze conciërge, juf Diane. Zij helpt u graag verder.
7.4. Huiswerk
Vanaf groep 5 krijgen leerlingen op De Vliet regelmatig huiswerk mee. Hiermee willen we hen stap voor stap laten wennen aan het plannen van werk, het noteren van taken en het onthouden van afspraken. In een wereld waarin kennis en informatie steeds belangrijker worden, is niet alleen het leren zélf van belang, maar ook het leren hóé je moet leren.
Huiswerk helpt de leerkracht om inzicht te krijgen in de manier waarop een leerling informatie opneemt en verwerkt. Daarom werken we vanaf groep 5 ook met een schoolagenda, zodat leerlingen leren plannen en zelfstandig worden. Dit helpt hen om goed voorbereid te zijn op het voortgezet onderwijs.
We vinden het belangrijk dat ouders weten hoe ze hun kind kunnen begeleiden bij het maken en leren van huiswerk. Daarom geven we daarover regelmatig tips en uitleg. Soms wordt het huiswerk ook digitaal aangeboden.
Onze afspraken over huiswerk hebben we vastgelegd in een duidelijke huiswerklijn, zodat voor iedereen helder is wat we verwachten en hoe we samenwerken aan goede studievaardigheden.
7.5. Ouderhulp
Ouderhulp: onmisbaar op De Vliet
Zonder de inzet van ouders zou onze school niet kunnen draaien. We zijn dan ook erg dankbaar voor alle hulp die we van ouders ontvangen!
Ouders ondersteunen ons op verschillende manieren, bijvoorbeeld bij leesgroepjes, excursies en andere activiteiten in en rond de klas. Deze betrokkenheid zorgt voor extra aandacht voor de kinderen en maakt ons onderwijs nog rijker.
De leerkracht blijft altijd eindverantwoordelijk voor wat er in de klas of tijdens een activiteit gebeurt. Hij of zij bepaalt dus ook hoe de hulp wordt ingezet.
Samen zorgen we voor een fijne en veilige leeromgeving waarin ieder kind tot zijn recht komt.

7.6. Schoolfotograaf
Elk jaar komt de schoolfotograaf bij ons op school om portretfoto’s en klassenfoto’s te maken. Ouders ontvangen hierover tijdig informatie via de informatiebrief.
De afname van de foto's is vrijblijvend – u bent dus niet verplicht om de foto’s te kopen.
7.7. Schoolreisje
Natuurlijk gaan we ieder jaar met de kinderen op een spetterend schoolreisje!
Een dag vol avontuur, plezier en mooie herinneringen waar nog lang over nagepraat wordt. Zodra de bestemming bekend is en de voorbereidingen in volle gang zijn, ontvangt u van ons alle praktische informatie.
Denk aan de datum, kosten, vertrektijden en wat de kinderen wel of niet mee moeten nemen. Wij zorgen voor een onvergetelijke dag — u hoeft alleen nog maar mee te leven en misschien een broodtrommeltje klaar te zetten!
7.8. Schoolvoetbal
Elk voorjaar kijken onze oudste leerlingen weer reikhalzend uit naar dit sportieve hoogtepunt: het jaarlijkse voetbaltoernooi! Dit terugkerende evenement wordt georganiseerd door de KNVB en is een echte traditie binnen onze school. De speeldata worden, zodra ze bekend zijn, vermeld in de informatiebrief.
Onze teams, bestaande uit fanatieke spelers en speelsters, doen mee onder begeleiding van een groep enthousiaste ouders die zorgen voor coaching, support en een goede sfeer. Het is voor de kinderen natuurlijk extra leuk als er veel publiek langs de lijn staat om ze aan te moedigen – hoe meer support, hoe beter de sfeer! Kortom: een sportieve dag vol spanning, teamgeest en plezier waar iedereen van geniet.
7.9. Snoep en traktaties
Jarig zijn is natuurlijk een feest – en daar hoort trakteren in de klas helemaal bij! Het is een vrolijk moment waar elk kind naar uitkijkt.
Als school stimuleren we gezonde keuzes, ook bij traktaties. Daarom denken we graag met u mee over een leuke én verantwoorde traktatie. Overleg gerust met de leerkracht wanneer uw kind wil trakteren, zodat het feestelijke moment goed past in het dagritme van de klas.
Wel een belangrijk puntje: we vragen u vriendelijk om uitnodigingen voor feestjes niet in de klas uit te delen. Dat voorkomt teleurstellingen bij kinderen die niet worden uitgenodigd. Laten we er samen voor zorgen dat elke verjaardag een feest is, voor iedereen!
7.10. Sponsoring
Om leuke extra’s mogelijk te maken – zoals bijzondere activiteiten of materialen – kan de school soms samenwerken met een sponsor. Uiteraard doen we dit altijd zorgvuldig en volgens duidelijke afspraken.
CSG De Waard werkt met een vastgesteld sponsorprotocol dat waarborgt dat het onderwijs onafhankelijk blijft en dat de belangen van onze leerlingen en ouders worden beschermd. Dit protocol ligt op school ter inzage en is op verzoek beschikbaar voor iedereen die het wil bekijken. Zo zorgen we ervoor dat eventuele sponsoring altijd transparant, verantwoord en in het belang van de schoolgemeenschap plaatsvindt.
7.11. Verzekeringen
CSG De Waard heeft via de Besturenraad voor het Protestants Christelijk Onderwijs een aansprakelijkheidsverzekering afgesloten. Deze verzekering dekt schade of letsel dat onder bepaalde voorwaarden tijdens schoolactiviteiten kan ontstaan.
In de regel is de school niet aansprakelijk voor schade of letsel, tenzij er sprake is van een aantoonbare tekortkoming of nalatigheid van de school. Alleen in dergelijke gevallen kunnen ouders het bevoegd gezag aansprakelijk stellen.
Naast het personeel vallen ook leden van de Ouderraad (OR), Medezeggenschapsraad (MR), bestuursleden en stagiairs onder de bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering, mits zij werkzaamheden verrichten die direct verband houden met het onderwijs.
7.12. Slot
In deze gids heeft u uitgebreide informatie ontvangen over het functioneren van onze school. Toch is het onmogelijk om hierin volledig te zijn. Aanvullende en actuele informatie wordt verstrekt via onze informatiebrieven.
Heeft u vragen over zaken die specifiek uw kind betreffen, dan adviseren wij u om na schooltijd contact op te nemen met de leerkracht of een afspraak te maken. Op dat moment is er meer ruimte en rust om uw vragen zorgvuldig te bespreken. Zo zorgen we samen voor een goede communicatie en optimale begeleiding van uw kind.

8. De kwaliteit van onze school
Resultaten en Toetsen
Op onze school volgen we de ontwikkeling van uw kind zorgvuldig. Hiervoor nemen we gedurende het schooljaar verschillende toetsen af. De resultaten van deze toetsen kunt u inzien via het ouderportaal van ParnasSys.
De uitslag van de doorstroomtoets ontvangt uw kind in een gesloten envelop. Andere toetsresultaten vindt u terug in het rapport en in ParnasSys. Uw kind krijgt twee keer per jaar een rapport mee naar huis: in maart en juli. In groep 3 t/m 8 worden de resultaten weergegeven in cijfers of letters, afhankelijk van hoe goed een kind de leerstof beheerst.
In groep 1 en 2 werken we met observaties volgens de leerlijnen voor het jonge kind. Deze manier van volgen is erkend door de onderwijsinspectie. U krijgt hiervan een overzicht dat inzicht geeft in de ontwikkeling van uw kind.
Hoe analyseren wij de resultaten?
Twee keer per jaar maakt de intern begeleider een trendanalyse. Daarmee kijken we of ons onderwijs goed aansluit op wat kinderen nodig hebben – zowel individueel als per groep.
We bekijken ook de centrale eindresultaten van voorgaande schooljaren. Die geven een indruk van hoe we het als school doen, maar cijfers vertellen niet het hele verhaal. Belangrijke vragen daarbij zijn bijvoorbeeld:
-
Hoe is de samenstelling van de groep?
-
Zitten er kinderen met een eigen leerlijn?
-
Zijn er leerlingen met extra ondersteuningsbehoeften?
-
Is er sprake van een opvallend lage of juist hoge intelligentie?
Door ook naar dit soort factoren te kijken, kunnen we de resultaten beter duiden.
Kwaliteitszorg: Zo zorgen wij voor goed onderwijs
Op CBS De Vliet staat de kwaliteit van ons onderwijs voorop. We werken met een helder systeem waarin we afspraken vastleggen, plannen maken, uitvoeren, en regelmatig evalueren. Zo blijven we gericht werken aan verbetering.
We vinden het belangrijk dat onze kwaliteitszorg niet alleen uit papierwerk bestaat, maar dat het ook echt leeft in de school. Daarom combineren we structuur (plannen, toetsen, evaluaties) met cultuur: een professioneel team dat kritisch naar elkaar durft te kijken en samen wil groeien.
We zien onze school als een lerende organisatie: we blijven onszelf ontwikkelen en spelen in op veranderingen in de maatschappij, het onderwijs en de behoeften van onze leerlingen.
Wat zijn onze afspraken over leerresultaten?
-
Voor alle toetsen (zoals Cito) hebben we streefdoelen opgesteld die passen bij onze leerlingenpopulatie. Deze doelen zijn gebaseerd op inspectienormen.
-
Twee keer per jaar vergelijkt de leerkracht de toetsresultaten van de klas met deze streefdoelen. Eventuele verschillen worden besproken met de intern begeleider en directie.
-
De methodes die we gebruiken bevatten tussen- en einddoelen, en die volgen we zoals wettelijk is bepaald.
-
Aan het einde van groep 8 beheersen alle leerlingen minimaal de kerndoelen van de basisschool. Leerlingen die dat niet kunnen, krijgen – in overleg met ouders – een eigen leerlijn. Voor deze kinderen geldt het niveau van eind groep 6 als minimum.
-
In elke groep werken we de volledige leerlijn van dat schooljaar door. Extra materialen en leerdoelen zijn vastgelegd in onze jaarplanning.
-
De voortgang van uw kind wordt gevolgd via observaties, toetsen uit methodes én onafhankelijke toetsen, die we vastleggen in ons leerlingvolgsysteem.
Ons kwaliteitszorgsysteem: hoe werkt het?
We hebben ons kwaliteitszorgsysteem opgebouwd rondom vier stappen: Plannen – Uitvoeren – Evalueren – Bijstellen.
1. Plannen
We maken onder andere gebruik van:
-
Strategisch beleidsplan (voor de hele stichting)
-
Schoolplan en jaarplan
-
Lesroosters en toetskalenders
-
Taakverdelingen en gesprekscycli voor het team
2. Uitvoeren
We voeren uit wat we hebben afgesproken, zoals:
-
Jaarplanning en verbeterplannen
-
Protocollen en handboeken
-
Oudertevredenheidsvragenlijsten
-
Analyses van toetsresultaten
-
Leerlingvolgsysteem en registraties
3. Evalueren
We meten regelmatig of we op koers liggen met behulp van:
-
Quickscans en schooldiagnoses
-
Ouder-, leerling- en medewerkerstevredenheidsonderzoeken
-
Jaarverslagen en opbrengstenanalyses
-
Vergelijking van toetsresultaten met onze streefnormen
-
Collegiale consultaties en klassenbezoeken
-
Inspectierapporten
-
Gesprekken met bestuur en andere belanghebbenden
4. Bijstellen
Op basis van al deze informatie bekijken we wat er beter kan. Verbeterpunten worden besproken en uitgewerkt in nieuwe acties. We stemmen deze af met ouders, het team, en waar nodig de medezeggenschapsraad (MR) of de GMR (bovenschools).
Onze ambities
Wij willen ons onderwijs continu verbeteren. Daarom:
-
Hebben we goed zicht op onze leerlingenpopulatie
-
Stellen we duidelijke doelen in ons schoolplan
-
Evalueren we deze doelen minstens eens per vier jaar
-
Betrekken we ouders, leerlingen en medewerkers bij kwaliteitsmetingen
-
Werken we planmatig aan verbeteringen
-
Borgen we onze kwaliteit door afspraken vast te leggen
-
Rapporteren we aan betrokkenen zoals de inspectie en het bestuur
-
Zetten we ons actief in voor de sociale veiligheid van kinderen en teamleden
9. Veiligheid
De school moet een veilige plek zijn voor kinderen. Daarom hechten wij belang aan preventieve lessen en een gedegen veiligheidsbeleid. Het veiligheidsbeleid van CSG De Waard is leidend voor ons schoolbeleid. Het veiligheidsplan van onze school is - indien gewenst - op te vragen bij de directie.
9.1. Gedrag
Op CBS De Vliet vinden we het belangrijk dat kinderen zich niet alleen cognitief, maar ook sociaal en emotioneel goed ontwikkelen. Een kind dat zich veilig en prettig voelt, leert beter. Daarom investeren we veel tijd en aandacht in het aanleren van sociale vaardigheden.
We oefenen deze vaardigheden actief in de klas, volgen de voortgang van de kinderen en bespreken dit ook met u als ouder. Als een kind moeite heeft met een bepaald onderdeel, maken we – in overleg – een persoonlijk handelingsplan. In zo’n plan kijken we niet alleen naar het kind zelf, maar ook naar de rol van andere kinderen in de groep. Pesten, gepest worden, helpen of juist afzijdig blijven: voor elk van deze rollen geven we handvatten en begeleiding.
Een goede start: de gouden weken
Het begin van het schooljaar noemen we bij ons de gouden weken. In deze periode bouwen we bewust aan een veilige en positieve sfeer in de klas. Een goed pedagogisch klimaat vormt de basis voor de rest van het schooljaar. We maken duidelijke afspraken, leren elkaar goed kennen en bouwen aan vertrouwen en samenwerking.
Gedrag dat we willen zien, benadrukken we positief. Zo werken we preventief aan het voorkomen van problemen zoals pestgedrag. Toch kunnen er situaties ontstaan waarin kinderen elkaar niet goed behandelen.
Omgaan met pestgedrag
Pesten kan – helaas – op elke school voorkomen, ook bij ons. Een kind dat herhaaldelijk negatief gedrag ervaart van anderen, wordt gepest. Dat nemen we heel serieus.
Pesten is een probleem van de hele groep, en dus ook van de school. Ouders, leerkrachten én leerlingen hebben hierin een gezamenlijke verantwoordelijkheid. We grijpen in, praten erover met alle betrokkenen en leggen gemaakte afspraken vast in ParnasSys.
Op onze website vindt u het gedragsprotocol, waarin staat welke stappen we nemen bij ongewenst gedrag. Het belangrijkste is: we laten het niet op zijn beloop. We pakken het aan, samen met u.
9.2. Veiligheidsmetingen
Veiligheidsbeleving onder leerlingen
Tabel 1: Overzicht resultaten
2023 |
2024 |
2025 |
Gemiddeld 3 jaar |
|
Veiligheidsbeleving |
3,47 |
3,37 |
3,6 |
3,48 |
Het optreden van de leraar |
2,91 |
3,23 |
3,57 |
3,24 |
De opstelling van de leerling |
3,21 |
3,19 |
3,37 |
3,26 |
Welbevinden |
3,15 |
3,36 |
3,61 |
3,37 |
Fysieke veiligheid |
3,68 |
3,52 |
3,88 |
3,69 |
Sociale veiligheid |
3,57 |
3,62 |
3,72 |
3,64 |
Psychische veiligheid |
3,76 |
3,54 |
3,83 |
3,71 |
Materiële zaken |
3,58 |
3,49 |
3,72 |
3,60 |
In april 2025 hebben we een veiligheidsvragenlijst afgenomen onder onze leerlingen.
De uitslagen zijn besproken in het team en met de medezeggenschapsraad (MR).
9.3. Vertrouwenspersoon en anti-pestcoördinator
Als ouders, eerlingen of personeelsleden een klacht hebben, behoren zij dat als eerste aan te kaarten binnen de eigen school.
Interne vertrouwenspersoon | Naomie van den Bergh | n.vandenbergh@csgdewaard.nl |
Anti-pestcoördinator | Naomie van den Bergh | n.vandenbergh@csgdewaard.nl |
Indien gewenst kunnen ouders en personeelsleden zich wenden tot de vertrouwenspersoon van CSG De Waard. De contactgegevens zijn te vinden op de website van CSG De Waard.
9.4. Time-out
Op CBS De Vliet vinden we het belangrijk dat ieder kind zich veilig voelt op school. Als die veiligheid tijdelijk niet gewaarborgd kan worden door het gedrag van een leerling, zetten we een time-out in als maatregel.
Wat is een time-out?
Een time-out houdt in dat een leerling tijdelijk uit de eigen groep wordt gehaald om tot rust te komen. Dit kan op verschillende manieren:
-
De leerling werkt een dagdeel of hele dag in een andere groep.
-
Als dat niet mogelijk is, werkt de leerling in een aparte ruimte.
-
Wanneer het gedrag zich herhaalt binnen zes weken, kan er gekozen worden voor een time-out thuis. In dat geval krijgt de leerling schoolwerk mee naar huis.
Ingrijpen bij sterke emotie
Als een leerling zó hoog in de emotie zit dat de veiligheid van zichzelf of anderen niet meer gegarandeerd is, nemen we contact op met de ouders. We vragen ouders dan om:
-
hun kind op te halen, of
-
telefonisch contact op te nemen met hun kind, als dat kan helpen de situatie te kalmeren.
Duidelijkheid en begeleiding
We nemen altijd de tijd om naar het verhaal van de leerling te luisteren. Tegelijkertijd zijn we helder over wat wij op school verstaan onder gewenst en ongewenst gedrag.
Als een leerling structureel weigert te luisteren naar een leerkracht, nemen we contact op met de ouders met het verzoek hun kind op te halen.
Let op: Een time-out betekent niet automatisch dat de leerling 'de schuldige' is. Het is een maatregel om rust en overzicht terug te brengen. Zodra de situatie het toelaat, voeren we een gesprek met de leerling. In sommige gevallen gebeurt dit op een later moment, bijvoorbeeld de volgende dag.
9.5. Verwijdering en schorsing
Binnen onze groepen werken we volgens de uitgangspunten van motivatiedidactiek. We stimuleren kinderen om vertrouwen te ontwikkelen in hun eigen kunnen en hun leerproces, met de principes:
"Ik kan het" – "Ik kan het alleen" – "Ik kan het met anderen."
Wanneer gedrag structureel storend is
Als een leerling herhaaldelijk onvoldoende zelfsturing of verantwoordelijkheidsgevoel laat zien én dit ten koste gaat van de groep, gaan we in gesprek met de ouders of verzorgers. In overleg zoeken we samen naar een passende oplossing.
Maatregelen bij aanhoudende problemen
Als het gedrag ondanks eerdere interventies niet verandert, kunnen we overgaan tot:
-
Een time-out: de leerling werkt tijdelijk (een dagdeel) in een andere groep.
-
Een schorsing: de leerling blijft één of twee dagen thuis.
In het uiterste geval: verwijdering
Wanneer een leerling (of ouders/verzorgers) geen medewerking verleent aan het afgesproken traject, kan de schoolleiding — in overleg met ouders, leerkracht, directie en het College van Bestuur — besluiten tot verwijdering van de leerling.
De school zal zich inspannen om ouders/verzorgers te ondersteunen bij het vinden van een passende andere school.
De procedure ‘Schorsing en verwijdering’ is beschikbaar op school en kan op verzoek worden ingezien.
Ons gedragsprotocol is te vinden op de website onder het menu ‘Onze school’ > Protocollen.
10. Christelijke scholengroep De Waard
Onze school maakt deel uit van stichting Christelijke Scholengroep De Waard. Deze stichting beheert in totaal 16 scholen, waaronder 14 basisscholen, een school voor speciaal basisonderwijs (SBO) en een school voor speciaal onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen (ZML). De scholen staan verspreid in de Hoeksche Waard. De nevenvestiging van de ZML-school staat in Middelharnis. Onze scholen worden door ongeveer 3000 leerlingen bezocht. Er werken ongeveer 350 personeelsleden bij CSG De Waard.
Op alle scholen wordt kwalitatief hoogwaardig christelijk onderwijs gegeven. De leerkrachten spannen zich in het beste uit de kinderen te halen. Voor elk kind geldt het voor hem hoogst bereikbare niveau als doelstelling.
ONZE MISSIE LUIDT: CSG DE WAARD, VOOR BIJZONDER GOED ONDERWIJS!
Christelijke Scholengroep De Waard heeft een Raad van Toezicht en een College van Bestuur. Hiermee voldoet de stichting aan de wettelijke bepaling dat er onderscheid moet zijn tussen bestuur en toezicht. Het College van Bestuur vormt het bestuur van CSG De Waard.
10.1. Klachtenprocedure
Waar samengewerkt wordt, kunnen spanningen ontstaan. Spanningen tussen een leerling of een ouder enerzijds en de schoolleiding, een leerkracht of een ander die bij school is betrokken anderzijds. Natuurlijk bespreekt u een probleem in eerste instantie met de betreffende persoon. Mocht u er met die persoon of de schoolleiding niet uitkomen dan is het het mogelijk om de klacht voor te leggen aan de vertrouwenspersoon van onze school (mevrouw Naomi van den Berg) die u kan adviseren over de te volgen procedure.
Als de reeds genoemde gesprekken niet tot goede afspraken leiden, kunt u de klacht schriftelijk voorleggen aan de voorzitter van het College van Bestuur. U kunt de procedure inzien door op de roze link te klikken.
10.2. Vertrouwensinspecteurs
Voor klachten over seksueel misbruik, seksuele intimidatie, discriminatie, fundamentalisme, ernstig fysiek geweld of geestelijk geweld kunt u contact opnemen met een vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs. De vertrouwensinspecteurs zijn alle werkdagen tijdens kantooruren (08.00-17.00 uur) bereikbaar op het nummer: 0900 111 3 111.
10.3. Meldcode - Het houdt niet op, niet vanzelf….
Als wij een vermoeden hebben dat een leerling mogelijk slachtoffer is van huiselijk geweld en/of kindermishandeling dan handelen wij zoals beschreven staat in de 'Meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling'. Deze beschrijft in vijf stappen wat een school kan doen, zoals het aangaan van een gesprek met ouders tot en met het inschakelen van hulpverlening. De meldcode ligt ter inzage op de scholen.
10.4. Beeldcoaching
Binnen Stichting CSG De Waard werken we voortdurend aan de professionalisering van leerkrachten en daarmee aan de kwaliteit van het onderwijs. Een vorm van professionalisering is Beeldcoaching. Beeldcoaching is een methode om leraren praktisch te ondersteunen bij de interactie, de didactiek en de klassenorganisatie in de groep. Het is mogelijk dat uw kind(eren) gedurende het jaar op deze videobeelden komen te staan. Ze zijn alleen voor intern gebruik, worden niet openbaar gemaakt en na een traject gewist. Het protocol met de gedragscode Beeldcoaching kunt u eventueel opvragen bij de directeur van de school.
Wij gaan ervan uit dat u toestemming geeft de beelden voor bovenstaande doelen te gebruiken. Mocht u bezwaar hebben of meer informatie wensen, dan kunt u contact opnemen met de directeur van de school.
10.5. Website
Meer informatie over Christelijke Scholengroep De Waard kunt u vinden op onze website: www.csgdewaard.nl.
Tevens is CSG De Waard te vinden op Facebook: www.facebook.com/csgdewaard
Op de website van CSG De Waard kunt u ook doorlinken naar de site van onze school. Hier kunt u de ‘Info’ teruglezen, maar ook informatie over de groepen. Op de site kunt u ook foto’s bekijken van activiteiten op school.
Bezwaar tegen het plaatsen van individuele foto’s van uw kind kunt u kenbaar maken bij de aanmelding, of door dit bij de directie te melden.
11. Contactgegevens
11.1. Personeel
Directeur | Richard Joosse | r.joosse@csgdewaard.nl |
Kwaliteitscoördinator | Eefke | e.schutman@csgdewaard.nl |
Groepsleerkrachten | Jakobien | j.vanderoost@csgdewaard.nl |
Naomi B | n.vandenbergh@csgdewaard.nl | |
Karina | k.devries@csgdewaard.nl | |
Jenneke | j.deoude@csgdewaard.nl | |
Naomi G | n.degroen@csgdewaard.nl | |
Lotte | l.olislagers@csgdewaard.nl | |
Ellen | e.polderman@csgdewaard.nl | |
Conciërge | Diane | d.scherpenisse@csgdewaard.nl |
11.2. Medezeggenschapraad
Namens de ouders:
• Elma vd Hoek (voorzitter) 06-23408091
• Suzanne Hordijk 06-23402770
Namens het personeel:
• Jenneke de Oude
• Ellen Polderman
mr.devliet@csgdewaard.nl
Op verzoek van de MR woont de directeur een deel van elke vergadering als adviserend lid bij.
11.3. Ouderraad
De ouderraad is bereikbaar via onderstaande ouders en via de mail ordevliet@gmail.com